Kontantinsats till hus 2024


Listan över lån är uppdaterad: 2024-05-16.
Innehåller annonslänkar
Lendo Låna Till Kontantinsats
  • Belopp: 10000kr - 600.000kr
  • Ränta: 4,70% - 33,75%
  • Löptid: 1år - 15år
  • Jämför upp till 40 banker & långivare!
  • Samma ägare som Blocket.se!
Mer info →
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 33,75%. Räntespann mellan: 4,70%-33,75%.
Kommentar: Lendo skriver på sin hemsida att dom är Sveriges största låneförmedlare. Lendo ägs av Schibsted som även har varumärken som Aftonbladet, Blocket, Klart.se med flera. Här jämför du upp till 40 banker och långivare med en ansökan. Lånebelopet är från 10.000kr upp till 600.000kr.

Kontantinsats hus 2024? Hur stor kontantinsats måste man ha som minst vid husköp? Och kan man låna till kontantinsatsen? Den ligger precis som för bostadsrätt/lägenhet på minst 15 procent i Sverige i skrivande stund. Oavsett vilken bank du väljer. Insatsen kan vara större i vissa fall. Beroende på hus och din ekonomi och val av bank. Men man behöver alltså ha minst 15 procent antingen ur egen ficka eller med hjälp av ett privatlån. Det vill säga ett lån utan säkerhet där du inte lämnar bostaden som säkerhet för det lånet. Vilket man annars gör vid ett bolån. Men det hänger på att din ekonomi klarar av det och att det får plats i bolånekalkylen. Och att du väljer en bank som godkänner det. Se till att du själv känner att du är beredd att ta den risken också. Alltså ta inte ett lån bara för att långivaren är bred att låna ut pengar till dig.

Ska du köpa hus så måste man ha minst 15 procent i kontantinsats i Sverige i skrivande stund 2024. Det är 15 procent minst oavsett vilken bank du väljer. Sedan finns det möjlighet för vissa att även låna till insatsen men då med ett privatlån istället. Det vill säga ett lån utan säkerhet. Där du inte lämnar något i säkerhet för att få låna pengar. Kallas även för blancolån. Om du har möjlighet att göra det är omöjligt att svara på, det måste du ta reda på själv genom att helt enkelt ansöka eller fråga långivaren / banken. För både bolån och privatlånet måste då gå ihop i bolånekalkylen.Så räknar du ut kontantinsatsen snabbt och enkelt

Du behöver förmodligen en miniräknare men annars är det väldigt enkelt att räkna ut insatsen. Insatsen är ju minst 15 procent. Och då behöver du bara räkna ut vad 15 procent är av det du ska köpa bostaden för. Ett enkelt sätt att göra det på är att ta summan och ta det gånger 0,15. Då får du nämligen fram 15 procent. Om du ska köpa en lägenhet för 1milj så tar du 1000000 * 0,15 = 150.000kr. Så du behöver alltså 150.000kr per miljon.

Bolån utan kontantinsats finns alltså inte

Bolån utan kontantinsats finns inte i Sverige och det spelar ingen roll om det är vid köp av hus eller lägenhet. Och det spelar ingen roll vilket banker du går till. Du måste ha minst 15 procent i kontantinsats.

Jämför privatlån med en låneförmedlare

Om du vill jämföra privatlån så kan det vara en smart sak att använda en låneförmedlare. Det vill säga en jämförestjänst för privatlån. Du hittar exempel på långivare i listan här ovan.

Så ökar du chansen att få låna

Det kortaste och enklaste svaret på det är att låna så lite pengar som möjligt. Det ökar chansen att få låna pengar till din nästa bostad. Så om du inte har hela insatsen så är det bra att du lägger in så mycket pengar så du kan. Kanske kan du sälja av något som gör att du kan lägga in mer pengar själv? Har man en medsökande på lånet kan man också öka chansen att få låna pengar.


Frågor och svar om Kontantinsats hus

Om du har några frågor om Kontantinsats hus så hoppas vi att du ska finna svar på dom här:

Hur räknar man ut insatsen vid husköp?

Eftersom man måste ha minst 15 procent så tar du bara summan du ska köpa huset för och ta det gånger 0,15. Alltså få fram 15%. Och det får man genom att ta det gånger 0,15. Köper du huset för 1milj så tar du 1000000 * 0,15 och får fram 150.000kr. Kom dock ihåg att banken kan kräva ännu större insats beroende på din ekonomi och vilket boende du vill köpa.

Huslån utan kontantinsats? Finns det?

Huslån utan kontantinsats finns det inte. Så letar du efter det kan du alltså sluta leta. Du måste minst ha 15 procent insats. Det finns dock möjlighet att låna även insatsen i vissa fall men då får man göra det med ett privatlån och inte ett bolån. Ett privatlån är ofta dyrare än ett bolån eftersom man vid ett bolån tar huset som säkerhet för lånet men vid ett privatlån tar inte långivare eller banken ut någon säkerhet för lånet. Risken blir där med större för långivaren och måste ta mer betalt av dig bara för det. Om man får låna till insatsen med privatlån är beroende av att din ekonomi klarar det och att banken godkänner det. Att det får plats i din kalkyl helt enkelt.

Kan man låna mer än 85 procent till en bostad?

Det kan finnas möjlighet att låna mer än 85 procent men inte med ett bolån med bostaden som säkerhet. Det finns det ingen bank som erbjuder. Däremot kan det finnas möjlighet att ta ett privatlån till insatsen. Där du alltså inte lämnar bostaden som säkerhet för lånet. Men det hänger på vad du har för ekonomi och vilken bank du väljer.

Finns det bolån utan kontantinsats?

Bolån utan kontantinsats finns inte i Sverige. Du måste ha minst 15 procent i kontantinsats i Sverige och det spelar ingen roll vilken bank du väljer då alla banker måste följa detta.

Hur mycket ligger insatsen på vid köp av en bostadsrätt?

Kontantinsatsen på bostadsrätt är minst 15 procent av bostadsrättens värde. Läs under Kontantinsats bostadsrätt där vi har en hel guide om detta.

Är kontantinsats samma som handpenning?

Nej det är inte samma sak men blandas väldigt ofta ihop. När du ska köpa en bostad så finns det ett bolånetak i Sverige som gör att amn max får låna 85% av bostadens värde. Ibland mindre till och med beroende på just dina förutsättningar och vad det är för boende du ska köpa. Men max 85% i alla fall. Och det över det, det vill säga 15%, kallas för kontantinsats. Det är pengar som du antingen måste ha själv eller låna till med ett privatlån (även kallat blancolån). Med förutsättningen att din ekonomi klarar av det och att banken godkänner det. Handpenning däremot är ofta 10% och är det du ska betala till säljaren när du skriver på för din bostad. Ofta går det till så att du först är med i en budgivning. När du går vinnande ur den så ska du skriva kontrakt med säljaren.

Ofta på mäklarens kontor. Där får du sedan ofta några dagar på dig betala in 10% av vad du köper bostaden för. Sedan kan det vara långt till tillträdesdagen när du får nycklarna till din nya bostad men 10% i handpenning måste du ligga ute med så länge. Sedan samlas ni igen på tillträdes dagen och då betalas resterande 90%. Men tar man sedan en titt på ditt bolån så är det fortfarande max 85% där bostaden som står som säkerhet och sedan minst 15% i insats där du inte får lämna bostadens som säkerhet för lånet.

Hur många procent är kontantinsats på lägenhet?

Kontantinsatsen på en lägenhet ligger precis som på hus på minst 15 procent. Och det spela ingen roll vilken bank du väljer. Banken kan dock kräva ännu större insats.


Om guiden Kontantinsats hus

Kontantinsats hus är guiden om just kontantinsatsen vid husköp. Hur stor den är som minst och att man antingen måste ha den med pengar man sparat ihop eller så måste man lösa det med ett blancolån. Men då måste det få plats i ens bolånekalkyl och banken måste godkänna att man tar ett privatlån. Så det hänger på att din ekonomi klarar det och att banken godkänner det.

Kontantinsats hus procent


Senast uppdaterad: 19 april, 2024