Kontantinsats hus 2023 – Procent och hur du kan låna mer än 85%


Listan över lån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket 2023-05-26
Låna till Kontantinsats via Enklare
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 2,95% - 26,50%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför 38 lån gratis online!
 • Över 300.000 kunder!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.

Kontantinsats hus 2023? Hur stor kontantinsats måste man ha som minst vid husköp? Och kan man låna till kontantinsatsen? Den ligger precis som för bostadsrätt/lägenhet på MINST 15 procent i Sverige sedan Finansinspektionens nya regler som trädde i kraft hösten 2010. Tidigare var det 10 procent men nu är det alltså 15 procent som gäller. Oavsett vilken bank du väljer. Du behöver alltså ha minst 15 procent antingen ur egen ficka eller med hjälp av ett privatlån. Det vill säga ett lån utan säkerhet där du inte lämnar bostaden som säkerhet för det lånet. Vilket man annars gör vid ett bolån. Ska du köpa hus rekommenderar vi dig att läsa hela Kontantinsats hus.


Innehåll Kontantinsats hus

 • Låna pengar till kontantinsatsen vid husköp
 • Jämför privatlån enkelt med en låneförmedlare
 • Alltid minst 15% i kontantinsats
 • Så ökar du chansen att få låna
 • Välj en bank som ser dig
 • Kan man låna 100% till en bostad?
 • Hur räknar man ut insatsen vid husköp?

Bolån utan kontantinsats finns alltså inte

Bolån utan kontantinsats finns inte i Sverige och det spelar ingen roll om det är vid köp av hus eller lägenhet. Och det spelar ingen roll vilket banker du går till. Du måste ha minst 15 procent i kontantinsats. Däremot kan du låna pengar till insatsen med ett privatlån.

Jämför privatlån enkelt med en låneförmedlare

Det du ser här ovan är Veckans ENKLA topplista över vart flest av våra besökare valt att låna till kontantinsatsen just den här veckan. Vill du se en utökad version av samma topplista och även se dom lån som kommer under plats 10 så kan du scroller ner till Veckans STORA topplista istället. Där hittar du även omdöme, betyg och recensioner. Vi tycker även du bör besöka guiden Låna till kontantinsats också som du hittar på startsidan. Topplistorna mellan dessa guider kan ibland skilja då förstasidan är den enda guider som är helt fristående alla andra guider på Kontantinsats.se.

Så ökar du chansen att få låna

Det kortaste och enklaste svaret på det är att låna så lite pengar som möjligt. Det ökar chansen att få låna pengar till din nästa bostad. Så om du inte har hela insatsen så är det bra om du åtminstone kan ha en del av den och inte låna 100% av bostadens värde.

Det går att låna till både insatsen och handpenningen

Du kan ta privatlån till både insatsen och handpenningen om du vill. Så länge som din ekonomi klarar av det det vill säga. Och att du väljer en bank som erbjuder det. Men det finns inget annan som kan hindra dig från det. Så om du är sugen på att se om du får låna pengar till insatsen eller handpenningen så bör du lägga ner lite tid att jämföra och hitta den billigaste räntan.

Det vill säga minst 15 procent. Och du kan även där få låna till kontantinsatsen i vissa fall. För att få reda på om det är möjligt för just dig / er får du / ni helt enkelt prova ansöka om det. Ett bolån + privatlån alltså. Smartaste är dock om du har pengar att försöka betala så stor del av insatsen med egna pengar.

Alltid minst 15% i kontantinsats

Vid köp av hus i Sverige måste du alltid ha minst 15% i insats alltså. Och det är oavsett vilken bank du väljer i Sverige. Så vill du låna pengar till ett hus i Sverige så måste du alltså ha sparat ihop 15% eller så kan du ta ett privatlån till insatsen. Antingen hela eller delar. Kom ihåg hur större del du har själv desto större chans är det att få låna pengar. Du ser vart besökare innan dig valt att låna till sin insats här ovan.

Så räknar du ut kontantinsats till ett hus

I Sverige har vi ett bolånetak vilket gör att du inte kan hitta någon bank som lånar ut mer än max 85 procent av husets värde. Så är huset är värt 3 miljoner och du måste ha minst 15% i kontantinsats så blir det 450.000kr i det fallet. Så hur räknar man ut det? Jo man tar summan gånger 0,15 på en miniräknare. Då får man fram 15 procent. Enkel matematik helt enkelt och det är något vi verkligen tycker man ska kunna om man ska köpa ett hus. Så planerar du att köpa hus och undrar hur mycket du måste ha i insats som minst så får du alltså ta summan du palnerar köpa hus för * 0,15. Som exempel 3000000 * 0,15 = 450000kr alltså. Eller 4 miljoner * 0,15 = 600000kr.


Frågor och svar om Kontantinsats hus

Om du har några frågor om Kontantinsats hus så hoppas vi att du ska finna svar på dom här:

Hur räknar man ut insatsen vid husköp?

Eftersom du måste ha minst 15 procent så tar du bara summan du ska köpa huset för och ta det gånger 0,15. Alltså få fram 15%. Och det får man genom att ta det gånger 0,15. Köper du huset för 1milj så tar du 1000000 * 0,15 och får fram 150.000kr.

Hur många procent kontantinsats på lägenhet?

Kontantinsatsen på en lägenhet ligger precis som på hus på 15 procent. Och det spela ingen roll vilken bank du väljer.

Huslån utan kontantinsats? Finns det?

Huslån utan kontantinsats finns det inte. Så letar du efter det kan du alltså sluta leta. Du måste minst ha 15 procent insats. Det finns dock möjlighet att låna även insatsen i vissa fall men då får man göra det med ett privatlån och inte ett bolån. Ett privatlån är ofta dyrare än ett bolån eftersom man vid ett bolån tar huset som säkerhet för lånet men vid ett privatlån tar inte långivare eller banken ut någon säkerhet för lånet. Risken blir där med större för långivaren eller banken och måste ta mer betalt av dig bara för det.

Kan man låna mer än 85 procent till en bostad?

Det är fullt möjligt att låna mer än 85 procent men inte med ett bolån med bostaden som säkerhet. Det finns det ingen bank som erbjuder. Däremot kan du ta ett privatlån till delar eller resterande 15 procent. Där du alltså inte lämnar bostaden som säkerhet för lånet. Men det hänger på vad du har för ekonomi och vilken bank du väljer. Det är precis det som vi försöker reda ut på startsidan i guiden Låna pengar till kontantinsatsen. Så titta in där om du vill läsa mer om det.

Kontantinsats hus procent? Hur stor procent är insatsen till hus?

I Sverige måste du ha MINST 15 procent hos samtliga banker. Och det har den gjort sedan hösten 2010 när finansinspektionen höjde från tidigare 10 procent. Sen är det fler som erbjuder dig låna även insatsen men då med ett privatlån. Det är såna lån som vi listar här ovan. Där kan du se vad besökare innan dig använt sig av för alternativ när dom lånat till sin kontantinsats. Så vill du låna till kontantinsatsen så kan en bra start vara att börja där för att se om det kan vara ett alternativ för dig/er.

Kontantinsats samma som handpenning?

Nej det är inte samma sak men blandas väldigt ofta ihop. När du ska köpa en bostad så finns det ett bolån i Sverige som gör att du max får låna 85% av bostadens värde. Ibland mindre till och med beroende på just dina förutsättningar. Men MAX 85% i alla fall. Och det över det, det vill säga 15%, kallas för kontantinsats. Det är pengar som du antingen måste ha själv eller låna till med ett privatlån (även kallat blancolån). Handpenning däremot är ofta 10% och är det du ska betala till säljaren när du skriver på för din bostad. Ofta går det till så att du först är med i en budgivning. När du går vinande ut den så ska du skriva kontrakt med säljaren.

Ofta på mäklarens kontor. Där får du sedan uppgifter där du ska betala in 10% av vad du köper bostaden för. Oftast inom ett visst antal dagar. Sedan kan det vara långt till tillträdesdagen när du får nycklarna till din nya bostad men 10% i handpenning måste du ligga ute med så länge. Sedan samlas ni igen på tillträdes dagen och då betalas resterande 90%. Men tar man sedan en titt på ditt bolån så är det fortfarande max 85% där bostaden som står som säkerhet och sedan 15% i insats där du inte får lämna bostadens som säkerhet för lånet. Är något oklart får du väldigt gärna ställa en fråga och vara med och diskutera här nedanför i kommentarsfältet.

Måste man amortera på sitt bolån 2023?

Ja oavsett vilket bank du väljer så måste du amortera allt över 50% i belåning 2022. Så köper du en villa för 2milj så måste du amortera så fort lånet är över 1 miljon det vill säga. Lånar du däremot 50% så kan du ha helt amorteringsfritt bolån – så länge din inkomst är tillräckligt stor för det du köper.

Kan man låna 100% till en bostad?

Man får inte belåna bostaden mer än 85% oavsett vilken bank du väljer men det finns även möjlighet att låna till kontantinsatsen men då med ett privatlån (även kallat blancolån). Så ja det är möjligt att låna till 100% av bostaden men lån är väldigt individuellt så du måste självklart att förutsättningarna för att få låna 100%. Och långt i från alla banker accepterar det. Men det finns inga regler som hindrar en.

Vad är kontantinsatsen vid husköp?

15% är kontantinsatsen vid husköp. Precis som vid köp av lägenhet. I Sverige har vi ett bolånetak vilket gör att du inte får belåna bostaden mer än 85% av marknadsvärdet. Ett värde som banken måste godkänna. Alltså med en värdering av en mäklare där sedan banken godkänner värderingen eller så vid köpet av din bostad där banken också godkänner värderingen. Sedan kan man som mest ta 85% av värdet som säkerhet för lånet. Så köper du ett hus för 3 miljoner (som är nära snittpriset för en villa i Sverige) så måste du alltså ha 450.000kr själv eller men ett lån där du inte tar bostaden som säkerhet för lånet.

Hur mycket ligger insatsen på vid köp av en bostadsrätt?

Kontantinsatsen på bostadsrätt är exakt som med vilken bostad som helst som du köper. Du måste ha minst 15 procent själva. Läs under Kontantinsats bostadsrätt där vi har en hel guide om detta.

Hur många procent kontantinsats på bostadsrätt?

Det spelar ingen roll vilken bostad du köper utan du måste ha minst 15 procent till både bostadsrätt och hus. Oavsett vilken bank du väljer då alla banker i Sverige måste följa 15 procent.

Låna till hus utan kontantinsats?

Är det möjligt? Nej det är inte möjligt. Dessutom höjde Finansinspektionen kontantinsatsen hösten 2010 till 15 procent av det du köper huset för från tidigare 10 procent. Alltså är det 15 procent som gäller nu år 2014. Köper du ett hus för 2milj så måste du alltså ha minst 300.000kr i kontantinsats. DOCK väljer många att låna till kontantinsatsen med ett privatlån. För att underlätta för alla som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden så har vi satt ihop en topplista över just såna lån och den hittar du här ovan. Den sorteras efter vart besökare innan dig valt att låna. På så sätt hoppas vi att vi tillsammans kan ta fram det bästa alternativet för alla som behöver låna till sin insats.

Finns det bolån utan kontantinsats?

Bolån utan kontantinsats finns inte i Sverige. Du måste ha minst 15 procent i kontantinsats i Sverige och det spelar ingen roll vilken bank du väljer då alla banker måste följa detta. Och tyvärr kommer nog aldrig kontantinsatsen blir lägre utan snarare högre. Du kan dock låna till kontantinsatsen med ett privatlån och du hittar en topplista här längst upp där du kan se vilka privatlån som flest av våra besökare valt att låna till sin kontantinsats.

Hur många procent ska kontantinsatsen vara?

Vid köp av bostadsrätt / lägenhet så måste du ha en kontantinsats på MINST 15 procent. Det är dock möjligt att låna till din kontantinsats i vissa fall. Det får du i så fall göra med ett privatlån som är ett lån där du inte tar något i säkerhet för ditt lån. Till skillnad från ditt bostadslån där du tar din bostadsrätt / lägenhet som säkerhet för lånet. Skillnaden mellan dessa två är framför allt att långivaren tar större risk när du inte lämnar något i säkerhet för lånet och således måste ta mer betalt för det lånet. Vid köp av villa / hus gäller exakt samma sak.


Det här söker våra besökare på kring Kontantinsats hus

Kontantinsats husköp

Sedan Finansinspektionens nya regler från 2010 så måste du ha minst 15 procent av bostadens värde som insats. Köper du ett hus för 2 miljoner så måste du alltså ha minst 300.000kr. Antingen i sparade pengar eller så får du låna pengar även till insatsen. Men då kan du alltså inte ta ett bolån för dessa 15 procent eftersom själva vitsen är att man inte får ta bostaden som säkerhet mer än 85 procent av värdet av den. Ska du låna resterande 15 procent måste det vara ett lån där du inte lämnar bostaden som säkerhet för lånet. Därför väljer många ett privatlån för att låna till dessa 15 procent. Som helt enkelt är ett så kallat lån utan säkerhet. Även kallat blancolån. Här ovan hittar du en topplista över vart besökare innan dig valt att låna till sina insatser.

Kontantinsats villa

I Sverige måste kontantinsatsen till en villa vara minst 15 procent. Så har det varit sedan Finansinspektionen bolånetak som trädde i kraft 2010 och där du alltså minst måste ha 15 procent i insats oavsett vilken bank du väljer. Det har gjort att allt fler börjat ta blancolån (även kallat privatlån) till kontantinsatsen. Hela eller delar av den. Sedan vad som är bäst för befolkningen i Sverige och Sveriges ekonomi går så klart att diskutera.

Låna till kontantinsats för köp av hus

Ja det går att låna till insatsen också men inte med ett bolån där du lämnar huset som säkerhet för lånet. I Sverige har vi ett bolånetak som gör att du inte hittar någon bank som lånar ut mer än max 85 procent av husets värde. Sedan måste du ha en insats på minst 15 procent. Antingen med egna pengar eller med ett privatlån där du lånar pengar utan att lämna något i säkerhet för lånet. Ett sånt lån kallas privatlån, Blancolån eller bara lån utan säkerhet. Men är alltså samma typ av lån. Där kan du låna 15% till insatsen. Eller delar av den. Det som kan stoppa dig från att göra det är bara din ekonomisk situation och val av bank.

Låna pengar till kontantinsatsen vid husköp

Du hittar en topplista över privatlån här ovan. Den topplistan sorteras efter vart besökare innan dig valt att låna till sin kontantinsats. På så sätt hoppas vi få in fler på bostadsmarknaden som annars inte hade haft en chans. Risken är annars att en hel generation aldrig kommer in på bostadsmarknaden. Och det är vår vision att försöka hjälpa till genom att leverera den bästa guiden för alla som ska köpa bostad eller vill låna pengar till något annat.

Köpa hus utan kontantinsats

Kan man köps hus i Sverige utan att ha någon kontantinstas? Nej det i Sverige måste du ha minst 15 procent i kontantinsats vid köp av hus. Precis som vid köp av lägenhet. Det innebär att du inte får belåna bostaden mer än 85 procent av dess värde. Men man får låna reserande 15 procent också men då får man inte lämna bostaden som säkerhet för lånet. Det finns ingen bank i Sverige som accepterar och kan göra det. Då får du helt enkelt använda dig av ett privatlån istället. Här ovan i topplista kan du se dem populäraste alterniven just den här veckan. Där kan du prova om det är möjligt för just dig att låna till kontantinsats till hus eller lägenhet. Det bästa är om du söker bolån samtidigt. Till exempel via ICA banken.

Kontantinsats vid husköp

Kontantinsats vid husköp är precis som vid lägenhet. Det vill säga minst 15 procent efter Finansinspektionen regler från och med 1 oktober 2010. Du kan alltså inte hitta en enda bank som lånar ut mer än 85 procent av världen på huset. Så köper du ett hus för 2milj så måste du alltså alltid ha minst 300.000kr i egna pengar eller i form av ett privatlån. Kom dock ihåg att du självklart måste få plats med privatlånet i din budget också. Och försök amortera av privatlånet så snabbt som möjligt. Vi har skrivit en större guide om detta under Kontantinsats hus.


Ett privatlån (även kallat blancolån)

Ett privatlån (även kallat blancolån) är ett sådant lån som går att använda till att låna till kontantinsatsen. Under rubriken Låna till kontantinsats på startsidan kan du läsa en fördjupning i hur du kan låna till din insats med ett privatlån (blancolån) och se vart andra gör det precis just nu. Vi har topplistor, omdömen, betyg och recensioner för att vara det självklara valet för alla som vill ha så bred jämförelse av lån som möjligt och där det är besökaren som själv får en överblick över sina alternativ utan att bli pålurad av någon. Vi vill att våra besökare själva ska ta tag i sin ekonomi och läsa på och jämföra.

Välj en bank som ser dig

Att välja en bank som tar dig på allvar är ett måste skulle vi säga. Det finns allt för många banker som bara tittar på ett papper och avgör vad du är för kund. Utan att ens prata med dig. Se till att välja en bank som tar dig på allvar. Du måste ha minst 15 procent i kontantinsats vid husköp. Precis som med lägenhet. I Sverige är har vi ett bolånetak som gör att du max får låna 85% av bostadens värde som säkerhet för ditt lån.

Oavsett vilken bank du väljer. Men du kan låna till kontantinsatsen. Här ovan visar vi topplistan över lån till kontantinsatsen som våra besökare valt just den här veckan. Du hittar omdöme, betyg och recensioner om alla lån som vi listar. I den här guiden berättar vi hur mycket du behöver i kontantinsats för att köpa hus i Sverige och hur du kan låna till insatsen också.


Om guiden Kontantinsats hus

Kontantinsats hus är guiden om just kontantinsatsen vid husköp. Hur stor den är idag och att man antingen måste ha den med pengar man sparat ihop eller så måste man lösa det med ett blancolån. Alltså ett lån där du inte lämnar bostaden som säkerhet för lånet. Men då krävs det att din ekonomi klarar av det och att du väljer en bank som accepterar att man har ett privatlån till insatsen. Vilket långt ifrån alla banker accepterar.

Så räknar du ut den snabbt och enkelt

Du behöver förmodligen en miniräknare men annars är det väldigt enkelt att räkna ut insatsen. Insatsen är ju minst 15 procent. Och då behöver du bara räkna ut vad 15 procent är av det du ska köpa boendet för. Ett enkelt sätt att göra det på är att ta summan och ta det gånger 0,15. Då får du nämligen fram 15 procent. Om du ska köpa en lägenhet för 1milj så tar du 1000000 * 0,15 = 150.000kr. Så du behöver alltså 150.000kr per miljon.

Kontantinsats hus procent