Kontantinsats till bil 2024


Listan över lån är uppdaterad: 2024-05-16.
Innehåller annonslänkar
Lendo Låna Till Kontantinsats
 • Belopp: 10000kr - 600.000kr
 • Ränta: 4,70% - 33,75%
 • Löptid: 1år - 15år
 • Jämför upp till 40 banker & långivare!
 • Samma ägare som Blocket.se!
Mer info →
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 33,75%. Räntespann mellan: 4,70%-33,75%.
Kommentar: Lendo skriver på sin hemsida att dom är Sveriges största låneförmedlare. Lendo ägs av Schibsted som även har varumärken som Aftonbladet, Blocket, Klart.se med flera. Här jämför du upp till 40 banker och långivare med en ansökan. Lånebelopet är från 10.000kr upp till 600.000kr.

Kontantinsats till bil 2024? Hur stor kontantinsats behöver man när man ska köpa bil? Om du lämnar bilen som säkerhet för lånet så måste du ha minst 20% i insats oavsett vilken långivare eller bank du väljer. Är du istället ute efter ett billån utan kontantinsats så är det privatlån som gäller. Då kan du låna 100% istället. Du kan jämföra privatlån till bil här ovan om det är ett sådant lån du vill jämföra för att försöka hitta det bästa billånet utan kontanintsats. Det är viktigt att du förstår skillnaden på dessa två billån för att säkerställa att du väljer det lånet som passar dig och ditt tänkta bilköp bäst.

Det beror nämligen på vilken typ av billån du väljer för ditt bilköp och hur stor insats du vill lägga. Ett billån med bilen som säkerhet brukar vanligvis ha fler krav så som att du köper den av en bilfirma samt att bilen inte får vara äldre än x-antal år. Och där måste du alltid lägga minst 20% i kontantinsats. Så om bilen kostar 200.000kr så måste du ha minst 40.000kr själv. Tar du istället ett privatlån till bilen så kan du låna hela summan och får köpa vilken bil du vill och av vem du vill.

Ett billån utan kontantinsats där bilen inte lämnas som säkerhet är ofta dyrare än ett där du lämnar bilen som säkerhet för lånet. Detta eftersom långivaren då tar en högre risk så således måste ta mer betalt.

Om du söker efter ett billån med bilen som säkerhet så måste du ha minst 20 procent i kontantinsats oavsett bank eller långivare i Sverige. Vill du låna mer än 80% av bilens pris så är det privatlån som du får använda dig av. Här ovan kan du börja din jämförelse av lån till bil utan kontantinsats. Det vill säga privatlån till bil. För dig som föredrar det eller som inte har något alternativ att ta bilen som säkerhet för att bilen är för gammal eller liknande.

Kontantinsats till bilFörstå skillnaden på alternativ för lån till bil

Det som kan vara lite förvirrande är att många kallar båda dessa för billån – vilket det ju är – men med ett privatlån får du köpa vad du vill och det kan även kallas bara just privatlån, blancolån eller lån utan säkerhet. Men det är ganska stor skillnad mellan ett billån där du lämnar bilen som säkerhet för lånet och ett privatlån till bil. Med ett billån där du lämnar bilen som säkerhet för lånet så måste du alltid ha minst 20 procent i kontantinsats vart du än lånar. Så köper du en bil för 300.000kr måste du alltså ha minst 60.000kr själv. Se till så du förstår skillnaden på dessa två alternativ så du vet vilket som passar dig och ditt tänkte bilköp bäst. Sedan kan du börja jämföra billån efter det för att försöka hitta det bästa billånet för just dig. Det är viktigt att du förstår att privatlån till billån ofta är dyrare än att lämna bilen som säkerhet. Men att privatlån ibland kan vara det enda alternativet. Till exempel om du inte har någon kontantinsats eller köper en bil som är äldre än banker accepterar som säkerhet.

Finansiera ett bilköp kan göras på flera sätt

Att finansiera ett bilköp kan göras på flera sätt, beroende på dina ekonomiska förutsättningar och val av bil. Här nedan följer en genomgång av två populära alternativ för att finansiera ett bilköp: genom ett billån utan kontantinsats med ett privatlån och genom ett billån där bilen lämnas som säkerhet för lånet, vilket kräver minst 20% i kontantinsats:

Billån utan kontantinsats med ett privatlån

Billån utan kontantinsats med ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att långivaren inte kräver någon form av säkerhet (som bilen i detta fall) för lånet. Detta kan vara ett attraktivt alternativ om du inte har möjlighet att lägga en kontantinsats eller om du föredrar att inte binda upp ditt kapital. Men också beroende på vilken bil du ska köpa där det inte går att lämna bilen som säkerhet för lånet.

Eventuella fördelar:

 • Ingen kontantinsats krävs: Du kan finansiera hela bilköpet utan att behöva lägga en stor summa pengar direkt.
 • Flexibilitet: Du kan använda lånet till att finansiera vilken bil du vill. Även äldre bilar, billigare bilar och köpt av en privatperson.

Eventuella nackdelar:

 • Högre ränta: Eftersom långivaren tar en högre risk utan säkerhet brukar räntan vara högre jämfört med ett lån där bilen används som säkerhet.
 • Högre månadskostnader: Utan kontantinsats och med en potentiellt högre ränta kan månadskostnaden bli betydligt högre.
 • Total kostnad: Över tid kan det totala beloppet som betalas tillbaka bli mycket högre på grund av de högre räntekostnaderna.

Att tänka på:

 • Räntan och villkoren: Jämför alltid räntor och villkor från olika långivare innan du bestämmer dig.
 • Din ekonomi: Se över din ekonomi för att säkerställa att du kan hantera de månatliga betalningarna utan att kompromissa med din ekonomiska säkerhet.

Billån med bilen som säkerhet och 20% kontantinsats

När du tar ett billån där bilen lämnas som säkerhet använder du bilen som en garanti för lånet. Detta innebär att långivaren har rätt att ta bilen om du inte kan betala lånet. Det krävs att du lägger minst 20% av bilens värde som kontantinsats.

Eventuella fördelar:

 • Lägre ränta: Eftersom långivaren har säkerheten i bilen tenderar räntan att vara lägre jämfört med ett blancolån.
 • Större lånebelopp: Du kan ofta låna ett större belopp eftersom risken för långivaren minskar.
 • Fördelaktiga villkor: Lånevillkoren, som löptid och amorteringskrav, kan vara mer fördelaktiga tack vare säkerheten i bilen.

Eventuella nackdelar:

 • Kontantinsats krävs: Du behöver ha tillgång till minst 20% av bilens pris i kontantinsats, vilket kan vara en betydande summa pengar.
 • Begränsningar: Vissa långivare kan ha restriktioner för vilken typ av bil du kan köpa eller kräva en nyare modell för att godkänna lånet. Ofta även att bilen köps av en bilhandlare som banken godkänner.

Att tänka på:

 • Storleken på kontantinsatsen: Spara ihop till kontantinsatsen för att minska lånebeloppet och därmed minska de totala kostnaderna över lånets löptid. Att spara ihop till en större kontantinsats innan du köper bil kan också förbättra dina chanser att få lånet beviljat och till en lägre ränta, eftersom det minskar långivarens risk. Det är viktigt att överväga hur stor del av bilens pris du kan och bör täcka med egna medel för att optimera dina lånevillkor och minska din ekonomiska belastning över tid.
 • Försäkring: Banken kan kräva en viss försäkring om du lämnar bilen som säkerhet för lånet. Kontrollera det noga.

Planera för bilens framtida värde

När du tar ett billån bör du också tänka på bilens framtida värde och hur snabbt den kan sjunka. Välj en bilmodell som behåller sitt värde väl för att undvika att sitta med ett lån som är högre än bilens marknadsvärde, vilket är särskilt relevant om du behöver sälja bilen innan lånet är helt återbetalt.

Låneförmedlare kan vara ett alternativ för billån utan kontantinsats

Vill du köpa bil med ett privatlån så kan en låneförmedlare vara ett alternativ att använda sig av för att jämföra privatlån och försöka hitta det billigaste lånet. Fördelen med det är att du jämföra många banker och långivare mot varandra. Ofta med bara en kreditupplysning och en ansökan. Det går att låna pengar med ett vanligt billån via låneförmedlare också men det är ovanligare. Du hittar fler långivare i våran jämförelse här ovan om du tror det skulle vara ett alternativ för dig och ditt bilköp.

Billån med bilen som säkerhet ställer fler krav

Det finns även en rad andra punkter än 20% i kontantinsats du måste följa. Bilen får ofta inte vara äldre än ett visst antal år till exempel. Den får heller inte vara för billig. Ofta är det en gräns på 50.000kr. Inte sällan måste man även köpa bilen av en bilhandlare som banken godkänner.

Räntan är ofta högre för billån utan kontantinsats

Eftersom billån utan kontantinsats är ett privatlån där du inte lämnar något i säkerhet så är det ofta dyrare. Alltså har högre ränta. Detta eftersom långivaren då tar en större risk att låna ut pengarna till dig.

Alltid minst 20 procent i kontantinsats med bilen som säkerhet

Kontantinsatsen vid bilköp är alltid MINST 20% om du lämnar bilen som säkerhet. Oavset val av bank och långivare. Kontrollera även övriga krav för att se om det kan vara ett alternativ för just ditt bilköp. Måset man köpa av en bilhandlare? Hur gammalt får bilen vara?


Frågor och svar om Kontantinsats bil

Går det låna pengar till bil utan kontantinsats?

Ja det går men inte med en ett billån där du lämnar bilen som säkerhet för lånet utan då är det privatlån som gäller. Vilket du hittar i jämförelse listan längst upp på denna sidan.

Billån eller leasing? Vilket ska man välja?

Om du funderar mellan dessa två så är det ett måste att läsa på riktigt ordentligt innan du väljer. För det skiljer sig väldigt mycket åt och därför bör du ta med alla för och nackdelar med båda och sedan komma fram till vilket som är bäst för just dig.

Vilket är det bästa billånet och varför?

Det bästa billånet är det med lägst effektiv ränta och med bäst villkor. Se till så du förstår vad du ska jämföra innan du börjar jämföra billån.

Är privatlån ett billån?

Både ja och nej. Ett bilån kallas oftast ett lån där du lämnar bilen som säkerhet för lånet men ett privatlån är ett lån du får använda till vad du vill. Till exempel en bil. Och många banker har även det under sina kategori billån på deras hemsida. Alltså att dem både har billån med bilen som säkerhet och sedan privatlån till bil. Vilket alternativ du ska välja mellan dessa beror bland annat på vilken bil du köper och hur stor insats du vill lägga.

Varför ska man använda en låneförmedlare?

Fördelen med en låneförmedlare är ofta att den bara tar en kreditupplysning och en ansökan. Och fördelen med en kreditupplysning är att för många kreditupplysningar kan göra att du inte får låna pengar eller får sämre ränta. Så därför vill man hålla nere antalet kreditupplysningar på sig. Och en UC är alltså en kreditupplysning från företaget UC för dig som inte vet det.


Det här söker våra besökare på kring Kontantinsats bil

Låna pengar till bil

När du ska låna pengar till en bil så kan du bland annat välja mellan leasing, billån med bilen som säkerhet för lånet eller billån utan bilen som säkerhet för lånet. Vid bilköp med bilen som säkerhet så måste du ha minst 20 procent i insats oavsett bank och vid billån utan bilen som säkerhet för lånet så är det 0% i kontantinsats då det är ett vanligt privatlån där du får låna till vad du vill – till exempel en bil.


Om guiden Kontantinsats bil

Kontantinsats till bil är en sida för dig som undrar hur stor insats man behöver när man ska låna till bil. Vi försöker få fler svenskar att verkligen läsa på och säkerställa att man väljer ett finansiseringalternativ som passar ens ekonomi och bilköp bäst. Är det med bilen som säkerhet eller inte? Eller är det leasing?


Senast uppdaterad: 23 april, 2024