Guide till ditt första husköp


Listan över lån är uppdaterad: 2024-05-16.
Innehåller annonslänkar
Lendo Låna Till Kontantinsats
 • Belopp: 10000kr - 600.000kr
 • Ränta: 4,70% - 33,75%
 • Löptid: 1år - 15år
 • Jämför upp till 40 banker & långivare!
 • Samma ägare som Blocket.se!
Mer info →
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 33,75%. Räntespann mellan: 4,70%-33,75%.
Kommentar: Lendo skriver på sin hemsida att dom är Sveriges största låneförmedlare. Lendo ägs av Schibsted som även har varumärken som Aftonbladet, Blocket, Klart.se med flera. Här jämför du upp till 40 banker och långivare med en ansökan. Lånebelopet är från 10.000kr upp till 600.000kr.

Att köpa ditt första hus är en av de mest spännande och ibland överväldigande erfarenheterna i livet. Det är en stor ekonomisk investering och processen kan verka komplicerad. Denna guide är framtagen för att förhoppningsvis kunna tipsa om några punkter du inte redan tänkt på:

Förberedelser innan köpet

En god förberedelse är nyckeln till ett framgångsrikt husköp. Här är några viktiga saker att tänka på innan du börjar söka efter ditt drömhus.

Sätt din budget innan du börjar leta hus

 • Bestäm din budget: Innan du börjar leta efter hus, är det viktigt att du vet hur mycket du realistiskt kan spendera. Ta hänsyn till din inkomst, dina sparande, och dina övriga ekonomiska åtaganden.
 • Kalkylera extra kostnader: Glöm inte att inkludera ytterligare kostnader såsom stämpelskatt, mäklaravgifter, flyttkostnader, och eventuella renoveringskostnader i din budget.

Få en låneförhandsbesked

Kontakta banken eller en låneinstitut för att få en förhandsbesked om hur mycket du kan låna. Detta kommer att hjälpa dig att begränsa din sökning till hus inom din prisklass och göra dig till en mer attraktiv köpare. En budgivning kan gå snabbt och då är det bra att redan vara beredd. Det kan vara en god ide att även löpande informera din kontaktperson på banken om du har en sådan.

Hitta rätt bostad

När du vet hur mycket du kan spendera, är det dags att börja leta efter rätt hus.

Välj rätt område

 • Läge: Tänk på faktorer som närhet till arbete, skolor, offentlig transport, och butiker. Även zontillhörigheter och framtida utvecklingsplaner för området kan påverka ditt beslut.
 • Säkerhet: Kontrollera brottsstatistik och säkerhetsbedömningar för de områden du är intresserad av. Så det inte kommer som en överraskning efter köpet.

Använd olika resurser för att hitta bostäder

 • Det finns många sajter att leta bostad på idag, inkl mäklare och lokala tidningar kan vara bra källor för att hitta tillgängliga hem.
 • Följ gärna marknaden redan innan.
 • Kontrollera slutpriser sedan tidigare och när dessa gäller och hur bostadsmarknaden utvecklats sedan dess

Inspektion och budgivning

När du har hittat ett hus du är intresserad av, är nästa steg att göra en noggrann inspektion och eventuellt lägga ett bud.

Genomför husinspektioner

 • Anlita en professionell besiktningsman för att undersöka huset noggrant. De kan identifiera dolda problem som kan kosta mycket att reparera.

Navigera i budgivningsprocessen

 • Sätt ett maxbud: Baserat på din budget och husets skick, bestäm det högsta pris du är villig att betala. Men säg inte det till mäklaren redan innan.
 • Förhandla: Var beredd att förhandla med säljaren om priset. Din mäklare kan hjälpa dig med detta. Till exempel om ingen annan är intresserad. Eller om du kan ta över huset snabbare än någon annan budgivare och att säljaren tycker det är en fördel?

Avsluta Köpet

När ditt bud har accepterats, är det dags att slutföra köpet.

Slutgiltiga juridiska processer

 • Kontrakt: Granska och underteckna köpekontraktet. Se till att vara påläst innan.
 • Tillträde: Ordna med banken för att överföra pengar till säljaren och organisera tillträdesdagen då du officiellt blir husets ägare. Mäklare och banken brukar vara till stor hjälp.

Sammanfattning

Köp av ditt första hus kan verka överväldigande, men med rätt förberedelser och stöd kan det bli en av de mest givande erfarenheterna i ditt liv. Använd denna guide som en roadmap för att navigera i processen, och tveka inte att söka professionell hjälp när du behöver det.

Lycka till med ditt första husköp!


Disclaimer:

Denna guide är endast avsedd för informationsändamål och ska inte ses som juridisk, finansiell eller professionell rådgivning. De åtgärder och beslut som tas utifrån informationen i denna guide görs på användarens egen risk. Det är starkt rekommenderat att konsultera med en kvalificerad fastighetsmäklare, långivare eller juridisk rådgivare för att få specifik rådgivning och information anpassad till din unika situation och de lagar och regler som gäller i ditt område (och land) innan några åtgärder vidtas. Författarna eller distributörerna av denna guide tar inget ansvar för eventuella förluster eller skador som direkt eller indirekt kan orsakas av användningen av informationen här.


Senast uppdaterad: 23 april, 2024