Räkna ut kontantinsats 2023!


Listan över lån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket 2023-05-26
Låna till Kontantinsats via Enklare
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 2,95% - 26,50%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför 38 lån gratis online!
 • Över 300.000 kunder!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.

Räkna ut kontantinsats 2023? Hur gör man det? Att räkna ut kontantinsatsen är väldigt enkelt och här kan du se hur du gör det på några sekunder bara. Om vi tar kontantinsatsen till en bostad i Sverige till exempel så måste du ha minst 15 procent i kontantinsats oavsett vilken bank du väljer att ta ditt bolån hos. Du får alltså ha max 85 procent av bostadens värde som bolån. Alltså ett bolån med bostaden som säkerhet för lånet. Så du kommer alltså inte undan minst 15 procent i insats. Så hur räknar du då hur hur mycket insats du kommer behöva till din bostad?

Så räknar du ut din/er insats 2023

För att räkna ut insatsen så tar du bara priset på bostaden gånger 0,15 på en miniräknare. Alltså om du köper en bostad för 4miljoner så tar du 4000000 * 0,15. Gör du det så får du fram att det blir 600.000kr. Det vill säga 15%. Köper du en bostad för 2milj så blir det alltså 2000000 * 0,15 = 300000kr. Väldigt enkelt att räkna ut hur mycket i insats du behöver alltså. Detta bör du räkna på innan du ens går på en visning för att se vart ditt tak ligger. Hur stor kontantinsats kan du få ihop och hur mycket kan du få låna i form av bolån? Då kan du enkelt sortera fram bostäder som passar din ekonomi efter det.

Innehåll i Räkna ut kontantinsats

 • Så räknar du ut din/er insats
 • Så lånar du pengar till insatsen också
 • Vet du att det går att låna till insatsen
 • Informerat om insats vid bostadsköp sedan 2010
 • Läs Räkna ut kontantinsats innan du lånar
 • Kan man låna pengar till kontantinsatsen?
 • Är insatsen lika stor för lägenhet som för villa?

Låna pengar till kontantinsatsen med ett privatlån

Det kan vara möjlit att låna pengar till kontantinsatsen med ett privatlån och för att se om du har den möjligheten så måste du skicka in en ansökan. Om du vill jämföra privatlån med en enda ansökan och en enda UC (kreditupplysning) så rekommenderar vi Bästa låneförmedlare 2021 som är ett bäst i test av låneförmedlare. Där kan du jämföra privatlån gratis online på nätet. Du väljer själv vilken låneförmedlare som du tror är bäst.

Informerat om insats vid bostadsköp sedan 2010

Vi tyckte allt för få visste om att man kunde finansiera insatsen med ett privatlån och startade den här sajten 2010 enbart för att få folk att förstå att man kunde köpa en bostad trots att man inte hade hela insatsen själv. Vi hoppas det gör att fler kommer in på marknaden som annars inte hade gjort det.

Så lånar du pengar till insatsen också

Och har du inte tillräckligt med insats med egna pengar som du sparat ihop så kan du låna pengar till din kontantinsats med ett privat (även kallat Blancolån och lån utan säkerhet att vissa banker). Ett privatlån är ett lån där du inte lämnar något i pant för att få låna pengar. Räntan blir då något högre då banken tar en större risk att lån ut pengar till dig men du får då låna pengar till vad du vill. Till exempel till en insats till din eller er nya bostad. Längst upp den här här sidan så ser du en topplista över vart besökare innan dig valt att låna pengar till sin insats. Den visar dom 3 populäraste alternativen just denne vecka

Läs Räkna ut kontantinsats innan du lånar

Räkna ut kontantinsats visar hur du så enkelt som möjligt ska kunna räkna ut hur stor insats du behöver om du ska köpa en bostad. Oavsett om det är ett hus eller lägenhet du ska köpa. Sammanfattat så ska du alltså ta bostadens köpesumma gånger 0,15 på miniräknare. Då får du fram exakta insatsen du MÅSTE ha som minst. Så kan du enkelt ta reda på det utan att behöva veta något mer än att du gångrar det med 0,15.

Räkna ut din insats innan du ska leta bostad

Det bästa du kan göra är att göra en bolånekalkyl redan innan du börjar titta efter ny bostad. Helst även få ett lånelöfte från en bank så du verkligen vet vad din budget är. Och kom ihåg att även om banken kan låna ut mycket pengar så måste du inte maxa det erbjudandet. Bestäm alltid själv vad du ska vara beredd att betala. Så räkna på det. Och räkna framförallt ut hur stor insats du har. Har du den helt själv eller måste du finansiera delar av den med privatlån?

Vet du att det går att låna till insatsen

Ja tyvärr är det allt för få som vet om att man kan låna pengar till insatsen. Det är bara ditt val av bank och din eller er egen ekonomi som kan hindra er från att göra det helt enkelt. Det finns alltså inga lagar som säger att man inte får låna till insatsen vid köp av en bostad. Men du får däremot inte belåna bostaden mer än 85% så dom resterande 15% som är kontantinsatsen måste alltså tas med ett privatlån. Men sedan kan du öka dina chanser att få låna pengar genom att inte låna 100% utan att ha en del av insatsen själv åtminstone.


Om Räkna ut kontantinsats 2023

Räkna ut kontantinsats 2023 hjälper dig räkna ut insatsen för ditt tilltänkta boende helt enkelt. Det är enkelt matematik som tyvärr allt för få kan. Men här kan du lära dig hur du enkelt tar bostadens slutpris gånger 0,15 och då går fram 15% av bostadens pris. Vilket alltså är insatsen du behöver för att köpa bostaden. Antingen med egna pengar som du sparat ihop eller med ett privatlån om du har möjlighet att ta ett sådant lån utöver bolånet.

Räkna ut kontantinsats

Dags att börja spara ihop pengar till kontantinsatsen

Även om bostadsmarknaden är svår att komma in på så är det möjligt även för oss som inte föddes med silversked i munnen. Läs till exempel på Linus 23 som sparade ihop till sin kontantinsats genom att sluta köpa onödiga saker. Detta på enbart extrajobb och CSN-lån. Så istället för att säga att det är omöjligt så kan du börja spara redan idag!


Här samlar vi vanliga frågor om att räkna ut kontantinsatsen:

Kan man låna pengar till kontantinsatsen?

Jag som skriver det här har själv lånat pengar till kontantinsatsen men om du lyckas göra det eller inte kan du bara få reda på genom att skicka in en ansökan.

Är insatsen lika stor för lägenhet som för villa?

Ja den är 15 procent oavsett om du vill köpa en lägenhet eller om du vill köpa en vill. Minst 15 procent. Och det går att låna till insatsen med privatlån i båda fallen.