Bolån utan kontantinsats 2023 – Finns det?


Listan över lån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket 2023-05-26
Låna till Kontantinsats via Enklare
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 2,95% - 26,50%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför 38 lån gratis online!
 • Över 300.000 kunder!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.

Bolån utan kontantinsats, finns det i Sverige 2023? Kan man låna till kontantinsatsen? Hur många procent ligger kontantinsatsen på vid bostadsköp? Är kontantinsatsen lika stor på lägenhet/bostadsrätt som hus/villa? Bolån utan kontantinsats finns det dessvärre inte i Sverige utan du får inte belåna din bostad mer än 85 procent av bostadens värde oavsett vilken bank du väljer.

Och banken måste godkänna den värderingen. Detta sedan Finansinspektionens nya riktlinjer som kom hösten år 2010 när kontantinsatsen gick från 10% till 15% istället. Så sammanfattningsvis så går det inte att komma runt att behöva minst 15 procent utan bostaden som säkerhet oavsett om det är en lägenhet eller ett hus men det kan finnas möjlighet att ta ett privatlån till delar eller hela insatsen om man har ekonomi och rätt bank för det.


Innehåll Bolån utan kontantinsats

 • Alltid minst 15 procent i insats
 • Så kan du låna till kontantinsatsen
 • Jämför lån till insatsen innan du bestämmer dig
 • Låna pengar med medsökande
 • Så hur söker man ett bolån när man inte har insatsen?
 • Svårt att spara ihop så mycket pengar snabbt

Bolån helt utan kontantinsats finns alltså inte i Sverige 2022. Däremot erbjuder vissa banker och långivare lån till insatsen med ett privatlån istället. Du kan jämföra sådana lån med start här ovan.

Jämför lån till insatsen innan du bestämmer dig

Vi listar banker, låneförmedlare och jämförelsetjänster som erbjuder privatlån/blancolån till kontantinsatsen och hoppas på så sätt visa den bredaste och bästa jämförelsen av alla med banker där du kan låna pengar till din kontantinsats. Vid ett bolån tar banken bostaden som säkerhet för lånet och då får du på så sätt en billigare ränta. Du måste ofta även amortera (betala av) på ett privatlån till kontantinsats betydligt snabbare än ett bolån med bostaden som säkerhet. Du kan inte hitta ett amorteringsfritt (där du inte behöver betala av lånet utan bara betala ränta) privatlån/blancolån till din kontantinsats precis som du inte kan hitta en bolån som du inte måste amortera på sedan dom nya amorteringsreglerna som trädde i kraft 2016.

Så kan du låna till kontantinsatsen

Här ovan har vi sammanställt en topp 5 lista över lån du kan använda för insatsen. Den baseras på hur populära lånen är av alla lån vi listar, omdömen, betyg och recensioner. Det sammanställer vi sedan i en topplista. Vill du se hela listan över alla lån vi listar så är det bara klicka dig vidare i länken precis ovanför listan ovan. Du bör även titta in startsidan som handlar om just lån till insatsen. Topplistan nollställs klockan 00:01 varje måndag men alla behåller sin placering sen veckan innan men då med noll ”röster”.

Låna pengar till hela huset? Går det?

Ja det är inget som hindrar dig från att låna till hela huset förutom eventuellt dina ekonomiska förutsättningar och val av bank. Däremot får du inte belåna huset mer än 85% oavsett vilken bank du väljer. 15% måste bestå av en kontantinsats och det är antingen pengar du har själv eller i form av ett privatlån där du inte lämnar bostaden som säkerhet för det lånet. Ett så kallat lån utan säkerhet då du inte lämnar något i säkerhet för att få låna pengar. Så du kan alltså låna till hela huset genom att ta ett bolån + ett privatlån. 85% + 15%. Dock är det långtifrån alla banker som erbjuder lån med bostaden som säkerhet för så högt som 85%. Men dom får göra det åtminstone.

Men man kan låna till kontantinsatsen med ett privatlån

Så nu vet vi att det inte finns något bolån utan kontantinsats men det går att låna till kontantinsatsen istället. Och det gör man med ett privatlån istället för med ett bolån där bostaden är som säkerhet. Men självklart måste din eller er ekonomi klara av det och banken måste godkänna det. Precis som med alla lån. Men möjligheten finns absolut att låna till insatsen också. Men då med ett privatlån som sagt. Och kom ihåg att vill du öka chansen att få låna så ska du ha så mycket pengar som möjligt själv och sedan med medsökande kan man öka chansen att få låna och dessutom öka chansen att få bättre ränta. Eftersom långivare och banker tar mindre risk då.

Svårt att spara ihop så mycket pengar snabbt

Det är en summa som många har väldigt svårt att spara ihop inom en rimlig tid så dom kan köpa sitt boende. Därför kan du ta ett privatlån där du alltså inte lämnar bostaden som säkerhet för den delen av lånet. Banken tar en större risk vid ett sådant lån och måste alltså ta mer betalt men det gör att du kommer in på bostadsmarknaden snabbare och det är väldigt många berätta att betala extra för. Speciellt nu när räntorna är så låga att du även kan få ett privatlån till mycket förmånlig ränta. Många kan låna 100 procent av en bostad och fortfarande har mycket billigare kostnad för boende än om dom skulle hyra likvärdig bostad där man i Stockholms innerstad inte sällan får betala dubbla priset då.

Bostadslån utan kontantinsats

Bostadslån utan kontantinsats? Finns det bostadslån där du inte behöver någon kontantinsats alls? Nej det finns inte något bolån alls i Sverige där du kan ha mindre än 15 procent i insats. Så köper du en bostad för 1milj så måste du alltså ha minst 15 procent av det, det vill säga 150.000kr per miljon du köper bostad för. Du kan inte låna till dessa pengar med bostaden som säkerhet men du kan ta ett privatlån till insatsen. Här ovan har vi satt ihop en lista där du kan se vart besökare innan dig valt att låna pengar till sin insats just den här veckan.

Topplistan sorteras alltså efter populäritet. Sedan kan du lämna omdöme och betyg samt läsa våran recension för att få mer info om dessa. Vi skriver även guider om alla alternativen. Till exempel vilka banker Lendo, Compricer och andra jämförelse tjänster jämför åt dig. Topplistan nollställs varje måndag klockan 00:01 och alla behåller då sin plats sedan veckan innan med med 0 röster. Så det krävs alltså bara en godkänd ansöka hos någon av dessa för att den ska ta plats 1 från början.

Alltid minst 15 procent i insats

Så minst 15 procent måste således bestå av en så kallad kontantinsats. Det är 15% kontantinsats på både hus och lägenhet. Och du kan alltså inte hitta någon bank som lånar ut mer än 85 procent med bostaden som säkerhet. Men man kan däremot låna till kontantinsatsen men då med ett privatlån (vilket också kallas för blancolån av vissa banker) som är ett lån där man inte lämnar bostaden som säkerhet. Men i och med att banken tar en större risk när dom lånar ut pengar till dig utan att ha någon säkerhet för den delen av lånet så har ett privatlån/blancolån oftast högre ränta än ett bolån med bostaden som säkerhet.

Låna pengar med medsökande

Låna pengar med medsökande kan ibland vara helt avgörande för att du/ni får låna pengar eller inte. Dessutom kan det göra lånet mycket billigare med lägre ränta i och med att banken som lånar ut pengar till dig tar mindre risk och därför inte behöver ta lika mycket betalt. Så om du/ni har möjlighet till det så kan ni alltså öka chansen att få låna pengar och få billigare ränta genom att prova ansöka tillsammans.


Vanliga frågor om Bolån utan kontantinsats 2021

Det finns frågor om Bolån utan kontantinsats som vi får in oftare än andra och dom har vi svarat på här nedan:

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är precis som det låter ett löfte om att få låna pengar. Om du ska köpa en bostad så är det bra att du har ett sådant redan innan du går på visningen. Så du direkt kan vara med i budgivningen när du redan fått grönt ljus hos banken. Exakta villkor för lånelöften tar du med banken. Hur länge det gäller och så vidare.

Är det skillnad på lån till villa och lägenhet?

Ja det är därför vi har valt att uppdela det så tydligt så alla ska förstår så snabbt som möjligt och inte själva riskera sitt liv.

Hur stor är insatsen vid köp av lägenhet?

Det är exakt som med husköp, dvs 15 procent. Och det spelar ingen roll vilken bank du väljer för det är minst 15 procent. Sedan kan det vara större hos vissa banker för att dom tycker det är större risk att låna ut pengar till dig men alltid minst 15 procent.

Hur stor är insatsen vid husköp?

Kontantinsats vid husköp är precis som vid lägenhet/bostadsrätt. Det vill säga minst 15 procent sedan Finansinspektionens krav som trädde i kraft i oktober 2010. Så det är alltså exakt samma regler som gäller för hus, lägenhet och bostadsrätt vad gäller insatsen på minst 15 procent. Sedan är det så att banken kan kräva ännu mer om dom tycker att du borde ha större insats.

Kan man låna till kontantinsatsen med ett privatlån?

Ja det går utmärkt att låna pengar till kontantinsatsen med ett privatlån (även kallat blancolån). Självklart måste du ha förutsättningarna för att få det men det finns inga regler som hindrar dig från det. Du får däremot inte belåna din bostad mer än 85% av bostadens värde och det spelar ingen roll vilken bank du väljer för ingen belånar din bostad med mera. Däremot kan du alltså ta ett lån utan säkerhet till insatsen.

Hur stor kontantinsats krävs vid husköp?

När du ska köpa ett hus i Sverige med en svensk bank så måste du ha minst 15 procent i kontantinsats. Det gäller alla bostäder i Sverige oavsett vilket bank du väljer. Så ska du köpa ett hus för 3miljoner så måste du ha 450.000kr i insats. Minst. Och du kan antingen välja att spara ihop pengarna till insatsen eller så kan du låna till insatsen med ett privatlån. Här ovan har vi tillsammans med våra besökare satt ihop en topplista över dom populäraste lånen till insats just precis den här veckan.

Vi uppdaterar listan flera gånger i veckan och nollställs varje måndag en minut över 12. Hur stor kontantinsats krävs vid husköp svarar på rubriken som ju är en fråga. Så om du vill ha svar på hur stor insatsen är när du ska köpa hus så kan du läsa igenom den här guiden och förhoppningsvis hitta svaret på din fråga. Det är varför vi skapade denna guide från början. Och svaret är alltså minst 15 procent.


Om Bolån utan kontantinsats

Bolån utan kontantinsats 2021 är en guide där vi skriver om att det inte finns någon bank som kan erbjuda ett bolån helt utan insats i Sverige. Att alla måste ha minst 15% i insats. Ibland till och med mera. Men till det visar vi även att det kan finnans en möjlighet att finansiera insatsen helt eller delvis med ett privatlån. Det finns inget Bostadslån utan kontantinsats då vi har ett bolånetak i Sverige som gör att du inte kan belåna din bostad mer än max 85% av bostadens värde.

Däremot kan du även låna till kontantinsatsen men då med ett privatlån (även kallat blancolån) som är ett lån där du inte lämnar något i säkerhet för att få låna pengarna. Det gör att lånet ofta billigt dyrare än samma summa som bolån där du lämnar bostaden som säkerhet för lånet men du kan låna till vad du vill istället. Till exempel till en kontantinsats alltså. Men ett tips är att lägga så mycket som möjligt själv av insatsen då det ökar chansen att få låna pengar för dig/er.

Bolån utan kontantinsats


Det här söker våra besökare efter kring Bolån utan kontantinsats

Bolån låna hela beloppet

Nej det är ej möjligt att ta ett bolån i Sverige där du får låna hela beloppet med bostaden som säkerhet. Du får max belåna din bostad 85 procent. Sedan måste du aningen ha pengarna själv eller låna till resterande 15 procent med ett lån utan säkerhet. Ett privatlån det vill säga. Exempel på sådana lån hittar du i topplistan här ovanför inlägget. Där kan du även se vart besökare innan dig valt att låna till sin kontantinsats.