Topplån – Förklaring och hur du lånar till topplånet!


Listan över lån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket 2023-05-26
Låna till Kontantinsats via Enklare
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 2,95% - 26,50%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför 38 lån gratis online!
 • Över 300.000 kunder!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.

Topplån används mer sällan idag än förr i tiden då vi idag har ett bolånetak som gör att du inte får belåna mer än 85% av bostaden oavsett vilken bank du väljer att låna pengar av. Det har gjort att många banker bara har ett bottenlån på 8% och sedan har du en kontantinsats på 15%. Dock finns det fortfarande banker kvar som kallar lånet mellan bottelån och kontantinsats för just detta. Då kan det alltså se ut så att du har ett bottenlån på 75% och sedan har du ett topplån på 10% och sedan en kontantinsats på 15%.

Det är många som tar privatlån till kontantinsatsen idag eftersom priserna på bostäder har gått upp så mycket.

Kontantinsats och topplån inte samma sak

Kontantinsats och topplån är alltså inte samma sak även om det verkar som folk blandar ihop det om vi tittar på alla frågor vi får in. Ett sådan lån kan vara ett lån där du inte lämnar bostaden som säkerhet för lånet och därför får en högre ränta på dessa. Och sedan har du ett bottenlån där du lämnar bostaden som säkerhet för lånet. Det beror helt på vilken bank du väljer och vilka dina förutsättningar för att få låna pengar är. Du kan även ha möjligheten att låna pengar till kontantinsatsen om du har förutsättningarna för det också. Det är absolut möjligt att göra så i alla fall. Många har väldigt svårt att spara ihop till insatsen inom rimlig tid och har därför ingen annan möjlighet än att låna till insatsen också.

Exempel på hur topplån kan se ut

Exempel ett:

 • Kontantinsats alltid minst 15%
 • Bottenlån 85%

Exempel två:

 • Kontantinsats alltid minst 15%
 • Topplån 10%
 • Bottenlån 75%

Topplån


Innehåll i Topplån

Här ser du rubrikerna i guiden Topplån.

 • Lär dig allt om topplån hos oss
 • Påverka innehållet
 • Sammanfattning av topplån

Frågor och svar om topplån

 • Kan man låna till topplånet?
 • Vad är topplån?
 • Sammanfattning av guiden: Topplån

Påverka innehållet

Vi försöker skapa guider som verkligen ger mervärde till våra besökare och vi tror dom har större chans att göra det hur mer vi bjuder in våra besökare. Så på Kontantinsats.se kan du ge omdöme och betyg på alla lån och på alla guider. Så vi vet vad våra besökare vill ha. Här nedanför kan du vara med och diskutera och ställa eventuella frågor om just. Vi på redaktionen hänger i kommentarsfälten på Kontantinsats.se i stort sätt dygnet runt året runt och försöker alltid svara så snabbt vi kan. Andra besökare brukar trots det komma före oss ändå.

Lär dig allt om topplån hos oss

Här samlar vi på guider vi skrivit om just Topplån så att du så enkelt som möjligt ska få en så bra överblick som möjligt. Vi tycker alla som ska ta ett bolån bör veta om det som står i den här guiden. Det här är en snabbmeny över guide Topplån. Du klickar bara på rubrikerna för att komma till det kapitlet du vill läsa mer om helt enkelt. På så sätt hoppas vi att du sparar tid och att du snabbare hittar det du söker. Här kan du ge omdöme och betyg på guiden Topplån som du precis har läst.


Sammanfattning av guiden: Topplån 2021

Topplån skapade vi eftersom så få vet vad det egentligen är. Och sedan har det även blivit så att det beror helt på vem man frågar. För man får ofta helt olika svar. Och det försöker vi reda ut här.


Vad är topplån?

Svar: Topplån var vanligare förut men finns fortfarande hos vissa banker. Det gör det kanske ännu lite krångligare men vi hoppas kunna redovisa olika svar från banker och långivare hur det ser ut som dom. Men det är alltså det lånen som låg över lånet med bostaden som säkerhet. Ett privatlån men som inte alltid kallades för just det.

Kan man låna till topplånet?

Svar: Det finns flera som fått låna till topplånet med privatlån men om du får det eller inte är inte säkert. För att få reda på det måste du skicka in en ansökan till en långivare eller bank.