Handpenning – Kan man låna till handpenningen?


Listan över lån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket 2023-03-15
Låna till Kontantinsats via Enklare
  • Belopp: 5000kr - 600.000kr
  • Ränta: 3,01% – 29.27%
  • Löptid: 1år - 20år
  • Jämför 38 lån gratis online!
  • Över 300.000 kunder!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.

Handpenning är en summa pengar som är ett förskott på betalningen och som visar att man menar allvar med att man ska genomföra affären och betala hela beloppet vid senare tillfälle. Att man helt enkelt visar att man ska fullfölja affären som avtalat. Ofta ligger handpenningen på 10% av köpeskillingen. Det fungerar ofta så att köparen förlorar handpenningen eller delar av den om köparen inte slutför affären.


Lån till handpenning hur funkar det?

Lån till handpenningen kan man ta med ett så kallat handpenninglån. Eller med ett vanligt privatlån. Många blandar ihop insatsen med handpenningen. När du köper en bostad så måste du ofta betala 10 procent direkt när du skriver kontrakt och det är handpenningen alltså. Så köper du ett hus för 3 miljoner så är det alltså 300.000kr som gäller. Det vill säga 10 procent. Sedan vid tillträdesdagen så betalar du resten. Och då är det alltså minst 15 procent som du antingen måste ha själv med egna pengar som du har sparat ihop eller med ett privatlån där du inte lämnar bostaden som säkerhet för att få låna pengarna.

Detta är en skillnad som vi tycker att alla som köper en bostad måste veta. Men tyvärr är det långt ifrån alla som vet skillnaden. Många av våra guider har som mål att informera om just precis det här. Många banker erbjuder ett handpenninglån som gör att du kan betala handpenningen fast att du inte sålt din nuvarande bostad än. Men sedan är det många som tar ett privatlån för att betala den också. Vilket är ett handpenningslån också. Alltså ett handpenninglån har ingen säkerhet heller. Så skillnaden är marginell.

Allt om att låna pengar

Låna pengar är något många av oss gör iallafall någon gång i livet. Då är det bra att ha koll på vad det innebär att låna pengar och vad det finns för olika typer av lån och vad dom innebär. Allt det försöker vi skriva om här. Sen länkar vi vidare till banker och andra typer av långivare som kan hjälpa dig om du känner att du behöver det.

Låna pengar till hus

Låna pengar till hus skiljer sig en del från att låna pengar till lägenhet till exempel. Se därför till att läsa på om hur det är att köpa hus och hur det är att låna pengar till hus innan du gör affär. Hör med din mäklare och bank / långivare för att hålla dig uppdaterad med det senaste.

Låna pengar till bostad med huslån

Låna pengar till bostad är förmodligen ett av dom största lånen du kommer ta i ditt liv och därför är det såklart väldigt viktigt att du har bra koll på vad det är du skriver på när du binder räntor och så vidare. Se därför till att läsa på så mycket du kan. Vi försöker skriva om det så mycket vi bara kan men se till att läsa på papperna från din långivare / bank väldigt noga. Där brukar det mesta stå.

Låna pengar till handpenning

Låna pengar till handpenning är möjligt genom till exempel ett privatlån. Ett privatlån är ett så kallat lån utan säkerhet. Du sätter inget som säkerhet för lånet det vill säga. Ett bolån / bostadslån är till skillnad från ett privatlån just ett lån MED säkerhet. Du lämnar din bostad som säkerhet för lånet helt enkelt.

Låna pengar till kontantinsatsen

Ska du låna pengar till kontantinsats så har du kommit rätt. Här listar vi långivare som erbjuder dig privatlån som du kan använda till din kontantinsats. Viktigt är dock att tänka på att om du ska ta ett bolån så måste utgiften för privatlånet vara med i den kalkylen också. Så du inte sitter där med ett privatlån och inte får ett bolån det vill säga.

Handpenning till hus

Hur stor handpenning ska man lägga vid köp av hus? Handpenning är inte samma sak som kontantinsats som många verkar blanda ihop. Handpenningen är en förskottsbetalning som köparen betalar till säljaren för att bevisa att köparen är ärlig i sina avsikter att köpa i det här fallet hus för det bud som köparen lagt och säger sig vilja betala. Normalt sett ligger handpenningen på 10 procent av köpeskillingen. Om det inte är väldigt dyra hus då den kan vara lägre. Så köper du ett hus för 2 miljoner så är det vanligaste att du måste betala 200.000kr till säljaren i förskott.


Sammanfattning av guiden: Handpenning 2021

Tycker du att Kan man låna till handpenning svarar på allt i ämnet? För det är vårt mål nämligen. Och här kan du säga om vi lyckats eller inte. Vi bygger på guiden hela tiden för att få fem stjärnor av alla. Kan man låna till handpenning är en guide där vi hela enkelt svarar på frågan om man kan låna pengar till handpenningen vid köp av bostad eller bil. Och vi svarar även på att handpenning och kontantinsats inte är samma sak. Handpenning är det tyvärr många som blandar ihop med insatsen vid köp av bostad men det är alltså olika saker. Vilket vi skriver om här. En handpenning ligger ofta på ca 10% och är det du betalar dagarna efter du skrivit på för din nya bostad tillsammans med säljaren. Sedan betalar du resterande 90% vid tillträdet. Hur du sedan läser det med eventuella lån eller inte spelar ingen roll i övrigt förutom att du måste få pengarna i tid om du ska betala den med lån. Med Låna pengar till handpenning vill vi samla allt om handpenning och finansieringen av den. Om man till exempel köper först och säljer sen så kan det ju vara så att man inte har råd att lägga ut hela handpenningen själv. Utan istället behöver ett handpenninglån.

Det här är en sammanfattning av sidan Handpenning hus som du befinner dig på just nu. Här kan du bland annat läsa om att handpenning och insats inte är samma sak och att handpenningen ligger på 10% vanligtvis och kontantinsatsen alltid ligger på MINST 15 procent. Är det något som är oklart eller som du undrar över om just Handpenning hus så kan du diskutera och ställa frågor om guider här nedanför. Där finns både andra besökare och vi på redaktionen. Du får hemskt gärna lämna omdöme och betyg på guiden Handpenning hus som du precis har tagit del av här ovanför. Du kan ge betyg genom att trycka på stjärnorna och omdöme genom att lämna en kommentar. Motivera gärna ditt betyg i ditt omdöme.

Handpenning hus


Kan man låna till handpenning?

Svar: Ja du kan låna pengar till handpenningen och det kan du antingen göra med ett så kallat handpenningslån eller så med ett vanligt privatlån. Ett handpenningslån är ett lån som bank ibland erbjuder dig att ta om du även tar ditt bolån hos dom. Annars kan du som sagt ta ett vanligt privatlån också. Här ovan ser du vilka privatlån som våra besökare oftast har använt efter ha besökt någon av våra guider om handpenning. Det som visas är vilka som våra besökare använt utifrån våran topplista. Vi kan alltså inte veta om dom väljer något lån som inte är listat hos oss. Men tanken är att vi tillsammans kan visa varandra vilket lån som är bäst för just handpenning som i det här fallet. Handpenningen brukar vara 10 procent av köpeskillingen. Alltså det du ska köpa din bostad för. Köper du ett hus för 3 miljoner så är det alltså ofta 10% på det. Det vill säga 300.000kr i handpenning. Det betalas sedan in till mäklaren som håller kvar dessa till affären görs upp. Det vill säga när du får nycklarna på tillträdesdagen.

Kan man låna till handpenning

Låna till handpenning? Kan man det?

Svar: När man skriver ett kontrakt på att köpa bostaden så lägger man ofta 10 procent av det man ska köpa bostaden för redan nu. Sedan på tillträdesdagen lägger man resterande 90 procent. Och då kan man behöva låna till dom pengarna. Man kanske inte har funnit sälja sin egen bostad till exempel utan tänker göra det innan tillträdesdagen på sin nya bostad. Då erbjuder några ett speciellt handpenningslån till det och det är egentligen ett vanligt privatlån så därför erbjuder många ett vanligt privatlån också utan att kalla det handpenningslån. Här ovan hittar du vart besökare innan dig valt att låna pengar till sin handpenning. Tänk på att hålla nere antal kreditupplysningar. Därför är så kallade låneförmedlare väldigt populärt. Där får du oftast bara en kreditupplysning (oftast en så kallad UC) men jämförs mot flera olika banker. Ibland upp emot 15-20 stycken men med enbart en kreditupplysning alltså. Så därför kan det vara ett smart val.