TOPPLISTAN VECKA 25 2019
KLICKA HÄR för HELA topplistan!
#Ränta fr:
1.Advisa liten2,95%
Jämför lån gratis!
Mer info »
2.Lendo liten3,01%
Jämför lån gratis!
Mer info »
3.Consector liten2,90%
Jämför lån gratis!
Mer info »

Effektiv ränta

Effektiv ränta? Vad är det? Effektiv ränta är den räntan där det totalt räntakostnaden visas och där man slår ihop alla kostnader för lånet. Alltså man slår ihop den nominella räntan med övriga kostnader så som exempelvis uppläggningsavgifter och aviavgifter.

På så sätt får man fram den totala kostnaden för olika lån och kan på då sätt lättare jämföra dessa mot varandra. En lägre nominell ränta behöver därför inte alltid vara billigast i slutändan. Den nominella räntan är alltså den rörliga räntan som man betalar för sitt lån med där övriga kostnader alltså inte är med.

Effektiva räntan är bra att jämföra när du ska jämföra lån. Det här kan du läsa om den effektiva räntan på Wikipedia:
Beräkning av effektiv ränta på konsumentkrediter regleras i förordning SFS 2010:1855 samt i Konsumentverkets anvisningar. Den effektiva räntan ska beräknas med hänsyn till samtliga kostnader, samt när betalningarna sker. Kreditkostnaden är summan[3] av räntor, tillägg och andra kostnader för ett lån. Eftersom ränta kan beräknas på olika sätt kan den effektiva räntan vara olika, även utan att avgifter och räntesats skiljer sig mellan olika lån. Ett exempel är de ränta-på-ränta-effekter man får då tillgottskrivandet eller betalningen sker fler gånger än en per år.

Läs allt om räntor hos oss

Vi skriver väldigt mycket om räntor då vi fått höra att många svenskar inte vet hur det fungerar. Trots att nästan alla får lära sig det i skolan. Men det verkar rinna av hos många och då skriver vi det här så människor ska kunna uppdatera sin kunskap.

Lämna en kommentar

Fyll i för att kunna skicka * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.