VECKANS TOPPLISTAN:
KLICKA HÄR för HELA topplistan!
1. Advisa kontantinsats
  • Belopp: 5000kr - 600.000kr
  • Ränta: 2,95% - 29,50%
  • Löptid: 1år - 18år
  • Jämför över 30 banker och långivare!
  • Se hur mycket du/ni får låna idag!
MER INFO »
2. Lendo kontantinsats
  • Belopp: 10000kr - 600.000kr
  • Ränta: 2,95% - 25,74%
  • Löptid: 1år - 15år
  • Jämför över 30 banker och långivare!
  • Samma ägare som Blocket.se!
MER INFO »

Amorteringskrav bolån

Amorteringskrav bolån, hur mycket behöver man amortera med dom nya amorteringskraven? Svar: Med dom nya amorteringskraven för bolån som trädde i kraft 1 juni 2016 så måste man amortera och då är det enligt följande som gäller:

Vi säger att vi ska köpa en lägenhet för 2milj. Bolån på max 85% i Sverige = 1700.000kr av 2milj. Kontantinsats på minst 15% i Sverige = 300.000kr av 2milj. Då ska man amortera enligt följande på sitt bolån: Upp till 50% = Inget amorteringskrav, det vill säga amorteringsfritt. Över 50% upp till 70% = så ska man amortera 1% per år. Över 70% upp till 85% = så ska man amortera 2% per år. Viktigt att komma ihåg är att det inte finns några regler på att banken kan kräva ännu större amorteringstakt.

Amorteringskrav bolån
Amorteringskrav på bolån från 1 juni 2016

När trädde dom nya amorteringskraven för bolån i kraft?

Nytt amorteringskraven på bolån trädde i kraft 1 juni 2016. Det vill säga om du köpt en bostad innan 1 juni som omfattas du inte av dom nya reglerna.

Amorteringskravet gäller bara nya lån

Amorteringskravet på bolån gäller bara nya lån som tas från och med 1 juni 2016. Alla bolån man tar när man köper en ny bostad från och med 1 juni 2016 omfattas alltså.

Du måste amortera på tilläggslån

Ska du belåna din bostad som du reda har lån på så kallas det tilläggslån. Tilläggslån måste du alltid amortera på enligt dom nya reglerna, oavsett när du köpte din bostad alltså. Det finns två modeller där som gäller. Det första är precis som vi skriver om längst upp i den här guiden. Det andra är att man amorterar på 10år. Hör med din bank för att veta exakt vad som gäller för dig.

Kan man byta bank utan att behöva börja amortera enligt dom nya reglerna?

Ja du kan fortfarande byta bank utan att utlösa dom nya amorteringskraven. Men du får inte utöka lånet.

Amorteringskravet och värdering av bostaden

Det finns inge i dom nya amorteringskraven som bestämmer hur värderingen går till av din bostad, men värderingen måste ske i samförstånd med banken för att du ska få den godkänd. Och det går att göra en ny värdering av bostaden men bara var 5år eller om det skett en avsevärd värdeändring och då krävs en omfattande ombyggnad eller renovering. Köpa nytt kök eller badrum ska inte räcka som avsevärd värdeändring.

Amorteringskrav undantag

Det finns undantag där du inte behöver amortera och här nedan har vi samlat dessa undantag så att du lätt ska kunna få en överblick över det.

Undantag vid dödsfall, arbetslöshet och sjukdom

Du kan alltså även efter dom nya reglerna slippa amortera så hårt vid till exempel dödsfall i familjen, arbetslöshet och sjukdom.

Jord- och skogsbruksfastigheter är undantagna

Jord- och skogsbruksfastigheter omfattas inte av nya amorteringskraven. Alltså kan du köpa en gård och inte behöva amortera enligt dom nya amorteringskraven. Hör med din bank för mer information om hur just din bank gör.

Undantag vid nyproduktion

Det finns möjlighet för banken att inte omfatta nyproduktion vid dom nya amorteringskravet i fem år för de första köparna av helt nya bostäder. Det gäller alltså inte om du köper en nyproduktion av någon som köpt den och säljer den direkt.


Så finns det inte amorteringsfritt bolån?

Svar: Jo det finns amorteringsfritt bolån men enbart med en belåningsgrad upp till max 50 procent av bostaden värde. Över 50 procent så måste du i Sverige amortera på ditt bolån enligt vad vi skrev här ovan.

Finns det bolån utan kontantinsats då?

Svar: Nej det finns inte bolån utan kontantinsats. Du måste ha MINST 15 procent i kontantinsats. Det gäller både hus och lägenhet. Viktigt att komma ihåg är att banken kan kräva mer i kontantinsats beroende på din situation. Men MINST 15 procent oavsett vilken bank du väljer.

Kan man låna till kontantinsatsen?

Svar: Ja du kan låna till kontantinsatsen med ett privatlån. Alltså ett lån där du inte lämnar bostaden som säkerhet för lånet. Eftersom man MÅSTE ha MINST 15 procent i kontantinsats i Sverige så är det så att många har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Ska man till exempel köpa en etta i Stockholm City kan man få betala så mycket som 4 miljoner. Då måste man ha en insats på 600.000kr minst. Det är inte helt enkelt att få ihop och då tvingas många att ta ett privatlån till sin kontantinsats. Det vanligaste rådet kring det är att man bör betala så stor del av sin kontantinsats som möjligt åtminstone. Så man inte tar lån på 100% bara för man kan.


Läs mer om Amorteringskrav bolån


Lämna betyg och omdöme på våran guide Amorteringskrav bolån

Här nedan har du möjlighet att lämna betyg på vår guide Amorteringskrav bolån. Det gör du genom att ge oss 1-5 stjärnor där 1 är mindre bra och 5 är mycket bra. Du får väldigt gärna lämna ett omdöme också genom att skriva en kommentar här nedan. Där kan du även ställa frågor angå våran guide eller hemsida.


Här är du nu: Kontantinsats » Amorteringskrav bolån

1 tanke på “Amorteringskrav bolån”

Lämna en kommentar

Fyll i för att kunna skicka * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.