Amortering


Bäst i test 2020:
1. Advisa kontantinsats
  • Belopp: 5000kr - 600.000kr
  • Ränta: 2,95% - 29,50%
  • Löptid: 1år - 18år
  • Recension: 5-stars
  • Jämför över 30 banker och långivare!
  • Låneförmedlare jämför lån gratis!
MER INFO »

Amortering är en avbetalning av en skuld du tagit. Om du lånar 1000kr så kan du till exempel behöva betala 5% i ränta. Och det räknas oftast per år. Så det blir alltså 5kr per år för att få låna dessa 1000kr i så fall. Men sedan måste du ju också betala av på ditt lån. En så kallad amortering. Det är viktigt att du läsa på ordentligt om just det innan du väljer att låna pengar. Vi har med ordet i våran låneskola och våran ordlista så alla våra besökare ska kunna veta vad det är.

Hur funkar amortering?

Först och främst är amortering ingen kostnad. Genom att amortera på ditt bolån så minskar ditt lån. Det gör att dina räntekostnader minskar eftersom ditt lån som du måste betala ränta på minskar. Hur mer du betalar av ditt lån hur billigare blir din månadskostnad och du blir inte lika känslig för ränteförändringar. Så att amortera på ett lån är ett form av sparande. Det är inte en kostnad. Genom att lägga ihop räntekostnaden och amorteringen får du fram totalkostnaden för ditt bolån. Om du ska låna 2700.000kr och har en ränta på 2,50% så ser räntekostnaden ut enligt följande: (2700.000kr * 2,50/12) = 5625kr. Amorteringen ligger på 2% om du har en belåning på 85% = 4500kr. Då tar vi 5625kr + 4500kr = 10125kr. Exemplet visar månadskostnaden före skatteavdrag.

Kontantinsats amortering – Så funkar det

För och främst så man kan inte låna pengar till sin kontantinsats på något annat sätt än med ett privatlån. Alltså av en bank. Du kan självklart låna av någon du känner och så vidare men av en bank så är det bara ett lån som gäller då och det är ett privatlån. För ett privatlån är ett så kallat lån utan säkerhet. Och det är det enda lånet som är möjligt att ta eftersom du inte får belåna bostaden mer än 85 procent av dess värde. Alltså du får inte ta bostaden som pant för lånet med än 85 procent av va du köper bostaden för eller får den värderad till med en värdering som banken godkänner.

Så köper du en bostad för 2milj så måste du alltså ha minst 300.000kr själv eller med hjälp av ett privatlån. Och ett privatlån är det alltid ganska hård amortering på. Alltså återbetalning. Du kan ofta få låna upp till 10-12år men det beror ofta på hur stort lånet är. Lånar du 300.000kr så får du självklart längre återbetalningstid på dig att betala tillbaka pengarna än om du lånar 5000kr. Då får du ofta en väldigt kort återbetalningsperiod. Men du kan helt enkelt prova skicka in en ansökan hos något alternativ i topplista så får du se hur mycket du kan låna och till vilken ränta och till vilket återbetalningsperiod.

Krav på amortering på bolån

Så här lät det 2012: Moderaten Sten Nordin vill att regeringen utreder frågan om man bör införa krav på amortering på bolån. Vilket det inte är idag även om bankerna själva uppmuntrar till det ibland. Han kan antingen tänka sig att krav på amortering ersätter bolånetaket eller att man har båda. Vi lär återkomma om detta.