10 saker du bör tänka på när du köper din första lägenhet


Listan över lån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket 2023-03-15
Låna till Kontantinsats via Enklare
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 3,01% – 29.27%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför 38 lån gratis online!
 • Över 300.000 kunder!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.

Att köpa sin första lägenhet är en stor investering och en viktig milstolpe i livet. Det kan också vara en överväldigande process med många beslut som måste fattas. Här är tio viktiga punkter att tänka på när du köper din första lägenhet.

 1. Fastställ din budget – Det första du bör göra är att fastställa din budget. Detta hjälper dig att förstå vad du har råd med och vilken typ av lägenhet du kan köpa. Tänk på din månatliga inkomst och utgifter, inklusive eventuella skulder eller andra lån. Utöver köpeskillingen behöver du också ta hänsyn till eventuella bostadsrättsavgifter, räntor och andra kostnader som kan uppstå.
 2. Hitta rätt läge – Placeringen av din lägenhet är en viktig faktor att tänka på. Tänk på ditt arbete, familj och vänner och vad som är viktigt för dig när det gäller livsstil och omgivning. Kolla på olika områden och se vilket som passar dig bäst.
 3. Besök olika visningar – Det är viktigt att du besöker olika visningar för att få en känsla av vad som finns tillgängligt på marknaden och vad som passar dina behov och budget. Ta med dig en lista med frågor att ställa och se till att du tar tillräckligt med tid för att verkligen undersöka lägenheterna.
 4. Titta på bostadsrättsföreningen – När du hittar en lägenhet som du gillar, titta på bostadsrättsföreningen och dess regler. Tänk på föreningens ekonomi och om de har några pågående rättsliga tvister. Du bör också titta på eventuella begränsningar eller regler som kan påverka din livsstil, till exempel om husdjur är tillåtna eller om det finns begränsningar på hur du kan dekorera din lägenhet.
 5. Läs noggrant igenom avtalet – Det är viktigt att du läser igenom och förstår avtalet innan du skriver under. Detta inkluderar allt från köpekontrakt till bostadsrättsföreningens stadgar och regler. Se till att du förstår alla detaljer, inklusive eventuella avgifter och kostnader.
 6. Tänk på din framtida livsstil – När du köper din första lägenhet är det viktigt att du tänker på din framtida livsstil. Tänk på dina långsiktiga planer, till exempel om du planerar att ha barn eller om du kanske vill flytta igen om några år. Detta kan påverka dina krav på storlek och läge.
 7. Få en inspektion – Att få en inspektion av lägenheten innan du köper den är en viktig del av processen. Detta hjälper dig att identifiera eventuella problem eller brister som kan påverka din beslut om att köpa lägenheten eller hur mycket du är villig att betala. Se till att anlita en pålitlig inspektör och begär en detaljerad rapport.
 8. Tänk på dina renoveringsbehov – Om du planerar att renovera din lägenhet efter köpet, tänk på dina renoveringsbehov när du tittar på lägenheter. Tänk på vilka renoveringar som kan kräva tillstånd från bostadsrättsföreningen och hur mycket de kan påverka din budget.
 9. Titta på försäkringsmöjligheter – När du köper din första lägenhet är det viktigt att du tittar på försäkringsmöjligheterna. Detta inkluderar hemförsäkring, som skyddar din lägenhet mot brand, stöld och andra skador, samt eventuell bostadsrättsförsäkring som skyddar mot eventuella skador på föreningens gemensamma utrymmen.
 10. Anlita en pålitlig fastighetsmäklare – Att anlita en pålitlig fastighetsmäklare kan göra hela processen mycket lättare och mindre stressig. En bra fastighetsmäklare kan hjälpa dig att navigera genom marknaden och ge dig råd om vilka lägenheter som passar dina behov och budget. De kan också hjälpa dig att förhandla om priset och skriva under avtalet.

Sammanfattning av det du bör tänka på när du köper din första lägenhet

Att köpa din första lägenhet är en spännande tid i ditt liv. Genom att tänka på dessa tio punkter kan du vara säker på att du tar de rätta besluten och hittar den lägenhet som passar dina behov och budget bäst.