TOPPLISTAN VECKA 12 2019:
1. Advisa kontantinsats
  • Jämför över 30 banker och långivare!
  • Helt gratis att jämföra - Ej bindande!
  • Se hur mycket du/ni får låna idag!
MER INFO »

KLICKA HÄR för HELA topplistan!

Sambolagen

Sambolagen är något som är väldigt viktiga att känna till om man går i tankarna på att flytta ihop. Den här guiden tänker vi därför helt tillägna sambolagen. Sambolagen kom till för att skydda den svagare parten när ett samboförhållande tar slut och därmed upphör. Att vara gifta är fortfarande starkare i lagen men sambolagen har ändå vissa förhållningsregler som är väldigt viktiga att känna till. Sambolagen har funnits sedan 1998 och sedan 2003 innefattar den även samkönade sambos. Så ska ni flytta ihop så rekommenderar vi starkt att ni läsa allt ni kan komma över om sambolagen och sätter er in i hur det fungerar. Den här guiden är långt ifrån heltäckande. Vi försöker förklara det enkelt och varför du bör läsa på om sambolagen helt enkelt. Det är möjligt att vi kommer utöka den här guiden med en fördjupning i framtiden dock.

En kort sammanfattning av sambolagen

Om man ska sammanfatta sambolagen kortfattat och så enkelt som möjligt så går sambolagen ut på att hälften av värde på den gemensamma bostaden samt bogeråd som köpt för gemensamt bruk delas upp lika om ni bestämmer er för att flytta isär och samboförhållandet upphör. Sambolagen gör så att ni måste dela lika oavsett vem som betalat för vad och hur mycket. Det spelar alltså ingen roll vem som betalat för räntan och amorteringar på lånet till bostaden. Dock räknas inte egendom man tar med sig in i boendet.

Ett exempel på sammanfattning: Marcus och Sara ska flytta ihop. Marcus tar med ett matbord från sitt tidigare boende och Sara tar med sina stolar. Marcus och Sara flyttar sedan ihop och köper två till solar för 5000kr som Marcus betalar 5000kr av och Fia 0kr. Marcus och Sara flyttar sedan isär. Då tar Marcus sitt matbord och Sara sina stolar. Sedan får dom varsin stol av dom två stolarna dom köpte tillsamman för att ha till boendet. Fast Marcus betalat hela beloppet alltså.

Egendom som inte ska delas lika

Egendom som inte har med boendet att göra innefattas inte av sambolagen och det är till exempel aktier, båt och så vidare. Inte heller arv ska delas lika då sambolagen inte innefattar arv.

Sambolagen och arv

En vanlig missuppfattning är att sambolagen innefattar arv, men det stämmer inte. Sambolagen innefattar inte arv.

Sambolagen och bostaden

Sambolagen innefattar även bostaden men inte i alla fall. Den gäller när bostaden förvärvats för gemensamt bruk och inte annars. Så om den ena personen äger lägenheten sedan innan så kan alltså inte den andra kräva hälften av bohaget. Men skulle man köpt lägenheten för att flytta ihop så har båda rätt till hälften om samboskapet upphör och det oavsett vem som betalat och hur mycket. Förutsatt att samboskapet pågått under en längre tid brukar det stå. Vad en längre tid är vet vi inte.

Ett exempel på Sambolagen och bostaden här ovan: Marcus flyttar in i Saras bostadsrätt. Då har inte Marcus rätt till halva lägenheten om dom skulle gå åt varit håll och flytta isär. Men köper dom däremot en ny lägenhet för att flytta ihop till så ska den delas lika om dom flyttar isär. Och det oavsett vem som betalat och hur mycket. Sara kan alltså betala 100% från sin tidigare försäljning för att köpa en bostad tillsammans och sedan bli av med halva om Marcus och Sara flyttar isär. Det är alltså väldigt viktigt att läsa på allt man kommer över om sambolagen när man ska flytta ihop. Det är vårt mål med den här enkla guiden.

Avtala bort sambolagen med samboavtal

Får råd är att ni pratar med en jurist som kan hjälpa er med ett samboavtal för att det ska bli som ni vill ha det istället för att ni kan förlora halva eran egendom fast ni inte vill ha det så. Prata med din mäklare och fråga om råd där om vad som gäller och hur ni bör göra.

Du måste läsa vidare om Sambolagen på andra håll

Som vi nämner i första stycket i den här guiden så är den långt ifrån heltäckande. Den här har vi bara skrivit för att så enkelt som möjligt visa dig hur viktigt det är för dig att läsa på om Sambolagen då det annars kan komma som en rejäl överraskning. Så se till att läsa på ordentligt innan ni flyttar ihop. Just nu har vi ingen heltäckande guide om sambolagen men det kan hända att vi skriver ihop en i framtiden.

Vi på Kontantinsats.se har ambitionen att allts som står på våran sajt ska vara helt korrekt men i dom fall där information blivit felaktig så beklagar vi självklart detta men vi kan inte hållas ansvariga för felaktig info och avskriver oss alltså allt ansvar. Det är upp till dig som besökare att titta upp så informationen stämmer. På Kontantinsats.se hittar du allmän information och den skall inte betraktas som juridisk rådgivning eller användas som sådan.

Sambolagen

Lämna en kommentar

Fyll i för att kunna skicka * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.