Här ser du veckans topp 3 i december. För att se hela topplistan klicka du här.
#Ränta fr:Belopp:
1.Advisa låneformedlare2,95%5000-600000krLåna pengar nu
2.Lendo låneformedlare3,25%10000-500000krLåna pengar nu
3.Zmarta låneformedlare3,25%5000-600000krLåna pengar nu

Måste man amortera på bolån?

Måste man amortera på bolån? Svar: Ja i Sverige måste man numera amortera på alla nya bolån. Från och med 1 juni 2016 så är det amorteringskrav på bolån i Sverige. Men det är upp till bankerna själva hur dem väljer att utforma sina amorteringsregler vid omförhandling av befintliga bolån hos deras kunder. Men vid nya lån vid till en flytt eller om du ska låna på bostaden för att renovera så är det alltså alltid amorteringskrav.

SÅ HUR MYCKET MÅSTE DU AMORTERA DÅ?

Med det nya amorteringskravet som trädde i kraft 1 juni 2016 så måste alla nya bolån amorteras av stegvis i två steg. Alla lån över 70 procent av bostadens värde måste amorteras minst 2 procent varje år ner till 70 procent. Sedan i steg två så måste du amortera 1 procent av lånet varje år ner till 50 procent av bostadens värde. Detta gäller både hus/villa, lägenhet/bostadsrätt och fritidshus. Jord- och skogsbruksfastigheter är undantagna.

INGET AMORTERINGSKRAV PÅ NYPRDUKTION

Det är däremot inget amorteringskrav på nyproduktion under de kommande fem åren för första ägarna. Dock är det upp till bankerna om det ska vara amorteringsfritt eller inte. Det är ingen rättighet att ha amorteringsfritt alltså.

FÅR MAN BYTA BANK UTAN ATT BÖRJA AMORTERA?

Ja du får byta bank och flytta befintliga lån utan att börja amortera. Men prata med din nya bank om det innan flytt!

VÄRDERA OM BOSTADEN OCH FÅ NER AMORTERINGEN?

Du får bara värdera om bostaden var femte år och då måste det vara en avsevärd värdeändring. Och då krävs det väldigt omfattande ombyggnad och renovering. Att bygga om badrum och kök ska inte räcka till exempel.

94 PROCENT AMORTERAR REDAGN IDAG

Men få inte panik över dem nya reglera, 94 procent av alla bolånetagare sägs amortera redan idag. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att det lönar sig att amortera på sitt bolån eftersom boendekostnaderna kommer bli lägre i takt med att man betalar av lånen. Amortera är ingen kostnad utan ett sparande.

________________________________________

LÄS MER OM: MÅSTE MAN AMORTERA PÅ BOLÅN?

LÅNA TILL KONTANTINSATS

________________________________________

LÄMNA BETYG OCH OMDÖME PÅ GUIDEN: MÅSTE MAN AMORTERA PÅ BOLÅN?

Här kan du ge betyg och omdöme på våran guide Måste man amortera på bolån? Vill du lämna ett omdöme eller kommentera något annat så kan du lämna en kommentar här nedan.

[ratings]

________________________________________
HÄR ÄR DU NU: KONTANTINSATS » MÅSTE MAN AMORTERA PÅ BOLÅN?

En reaktion på “Måste man amortera på bolån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i för att kunna skicka * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.