TOPPLISTAN VECKA 8 2019:
1. Advisa kontantinsats
  • Jämför över 30 banker och långivare!
  • Helt gratis att jämföra - Ej bindande!
  • Se hur mycket du/ni får låna idag!
MER INFO »

KLICKA HÄR för HELA topplistan!

Lagfart och pantbrev

Lagfart och pantbrev? I den här guiden får vi igenom vad lagfart och pantbrev är lite snabbt. Vill du ha en fördjupning i det så kan du klicka dig vidare till länkarna här nedan där vi skrivit mer om lagfar och pantbrev. Om du vill köpa en villa tillkommer kostnader för lagfart och pantbrev. Här nedan skriver vi om vad det innebär.

Vad är pantbrev

När du lånar pengar till bostad behövs någon form av säkerhet för lånet. Köper du en fastighet eller tar ytterligare lån på fastigheten du redan har, kan du använda den som säkerhet för lånet genom att upplåta så kallad panträtt i fastigheten. Enkelt uttryckt betyder det att om du inte kan betala dina lån, kan banken kräva att du säljer bostaden och därigenom få tillbaka det utlånade beloppet plus viss ränta.

Vad kostar pantbrev

Nya pantbrev kostar för närvarande 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt. Plus en avgift på 375 kronor. Bankens eventuella kostnader tillkommer.

Pantbrev bostadsrätt

Eftersom inte bostadsrätt räknas som fast egendom så behöver du inget pantbrev när du köper en bostadsrätt.

Vad är lagfart

Lagfart är beviset att du äger ditt hus. När du köper hus så måste du betala stämpelskatt för att få lagfart.

Vad kostar lagfart

För närvarande kostar lagfart 1,5 procent av köpesumman. Plus en avgift på 825 kronor. Bankens eventuella kostnader tillkommer.

Lagfart bostadsrätt

Då det formellt är bostadsrättsföreningen som äger din bostad så behöver du ingen lagfart vid köp av bostadsrätt.

Du får låna till kontantinsatsen, lagfart och pantbrev

Du får låna till kontantinsatsen, lagfart och pantbrev men inte med bostad som säkerhet för lånet. I Sverige finns det ett bolånetak som gör att du inte får belåna bostaden mer än till max 85% av bostadens värde. Men du får låna till dom 15% som blir över + lagfart och pantbrev, men med ett privatlån. Alltså ett lån där du inte lämnar bostaden som säkerhet för det lånet.

Pantbrev är säkerheten för ditt lån. Lagfart är beviset att du äger ditt hus. Du har ingen lagfart och pantbrev vid köp av bostadsrätt.

Lagfart och pantbrev

Villa från Myresjöhus


Läs mer om Lagfart och pantbrev

Här kan du se vad vi skrivit om lagfart och pantbrev så du kan klicka dig fram till det som just du vill läsa mer om och fördjupa dig i.


Lämna en kommentar

Fyll i för att kunna skicka * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.