Här ser du veckans topp 3 av lån vecka 28. För att se hela topplistan klicka du här.
#Ränta fr:Belopp:
1.Advisa låneformedlare2,95%5000-600000krLåna pengar nu
2.Lendo låneformedlare3,25%10000-500000krLåna pengar nu
3.Låna pengar av ICA Banken3,70%20000-350000krLåna pengar nu

Kontantinsats huslån

Kontantinsats huslås? Hur stor är kontantinsatsen vid husköp? I Sverige har alla banker krav på minst 15 procent i kontantinsats vid köpa av hus. Vid alla bolån faktiskt. Oavsett om det är lägenhet eller hus du ska köpa. Så ska du köpa ett hus för 3 miljoner kronor så måste du alltså ha minst 150.000kr per miljon i egen insats. Alltså 450.000kr vid köp av ett hus för 3 miljoner.

Det är pengar som långt ifrån alla kan samla ihop inom en rimlig tid. Det gör att många inte kan köpa hus eller behöver låna pengar till sin kontantinsats. Men hur kan man göra det om man bara kan få ett bolån på max 85 procent av bostadens värde? Jo genom att inte lämna bostaden som säkerhet för resterande lån. Du kan alltså ta ett vanligt privatlån till insatsen.

Så vad är då ett privatlån kan du undrar? Jo ett lån utan säkerhet. Alltså ett lån där du inte behöver lämna något i säkerhet för lånet. Vid ett bolån så lämnar du huset som säkerhet för lånet och då får banken en större säkerhet i lånet och behöver därför inte ta lika mycket betalat. Så räntan är ofta lägre vid ett lån där du lämnar något i säkerhet för lånet. Men sedan finns det gånger när ett lån utan säkerhet har sina fördelar.

Som vid ett sånt här tillfället till exempel. När du inte får lämna något bostad i säkerhet för mer än 85 procent av vad du köper din bostad för. Så en finansiering kan alltså se hur så att du tar ett huslån på 85 procent av huset och sedan 15 procent med ett privatlån. Men vi skulle rekommendera att du lägger in så mycket pengar som möjligt själv av dessa 15 procent. Men det är fullt möjligt att ha lån på 100% av bostadens värde. Men du får inte lämna bostaden som säkerhet för 100% av bostadens värde. Vilken bank du än går till alltså.

Kontantinsats huslån

15% i insats på huslån

Det är som sagt alltid 15 procent i insats vid ett huslån. Så om du ska köpa en vill för 3 miljoner betyder det att du ska ha 450.000kr i insats. Och det räknar du själv ut genom att ta det du ska köpa hus för och ta det gånger 0,15. Så 3.000.000kr * 0,15 = 450.000kr.

Är det lika stor insats vid köp av en lägenhet?

Ja det är ingen skillnad på om du ska köpa hus eller lägenhet vad gäller insatsen. Det är alltså alltid 15 procent som gäller oavsett. Så du kan alltså inte få ner insatsen genom att köpa det ena eller det andra.


Sammanfattning av Kontantinsats huslån

Kontantinsats huslån är en sida där vi skriver om hur insatsen ser ut vid köp av hus. Så om du vill köpa ett hus men intar har hela insatsen så hoppas vi att du kan lösa det genom att läsa denna.


En reaktion på “Kontantinsats huslån

  1. Klas och Jenny

    Så om min familj ska köpa ett litet hus för 2 miljoner så kommer vi alltså inte komma undan med mindre än 300.000kr i kontantinsats? Är det korrekt uppfattat? Det skulle ta oss en hel evighet att samla ihop det och våra barn skulle hinna bli stora. Tur att man i alla fall har möjlighet att låna till dessa pengar också. Men sjukt att det ska vara så. Tänker politikerna som vanligt inte på oss som har vanliga jobb? Var ska vi bo?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i för att kunna skicka * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.