Här ser du veckans topp 3 av lån vecka 33. För att se hela topplistan klicka du här.
#Ränta fr:Belopp:
1.Advisa låneformedlare2,95%5000-600000krLåna pengar nu
2.Lendo låneformedlare3,25%10000-500000krLåna pengar nu
3.Låna pengar av ICA Banken3,70%20000-350000krLåna pengar nu

Bolån utan kontantinsats för 2018

Bolån utan kontantinsats, finns det i Sverige 2018? Kan man låna till kontantinsatsen? Hur många procent ligger kontantinsatsen på vid bostadsköp? Är kontantinsatsen lika stor på lägenhet/bostadsrätt som hus/villa? Bolån utan kontantinsats finns det dessvärre inte i Sverige utan du får inte belåna din bostad mer än 85 procent av bostadens värde oavsett vilken bank du väljer. Och banken måste godkänna den värderingen. Detta sedan Finansinspektionens nya riktlinjer som kom hösten år 2010 när kontantinsatsen gick från 10% till 15% istället.

Så minst 15 procent måste således bestå av en så kallad kontantinsats. Det är 15% kontantinsats på både hus och lägenhet. Och du kan alltså inte hitta någon bank som lånar ut mer än 85 procent med bostaden som säkerhet. Men man kan däremot låna till kontantinsatsen men då med ett privatlån (vilket också kallas för blancolån av vissa banker) som är ett lån där man inte lämnar bostaden som säkerhet. Men i och med att banken tar en större risk när dom lånar ut pengar till dig utan att ha någon säkerhet för den delen av lånet så har ett privatlån/blancolån oftast högre ränta än ett bolån med bostaden som säkerhet.

Så kan du låna till kontantinsatsen

Här ovan har vi sammanställt en topp 5 lista över lån du kan använda för insatsen. Den baseras på hur populära lånen är av alla lån vi listar, omdömen, betyg och recensioner. Det sammanställer vi sedan i en topplista. Vill du se hela listan över alla lån vi listar så är det bara klicka dig vidare i länken precis ovanför listan ovan. Du bör även titta in startsidan som handlar om just lån till insatsen. Topplistan nollställs klockan 00:01 varje måndag men alla behåller sin placering sen veckan innan men då med noll ”röster”.

Bolån utan kontantinsats

Finansieringen kan se ut så här:

Bolån: 1700.000kr 85% (bolån med bostaden som säkerhet för lånet)
Kontantinsats: 300.000kr 15% (privatlån/blancolån utan att lämna något i säkerhet för lånet)

Vi listar banker, låneförmedlare och jämförelsetjänster som erbjuder privatlån/blancolån till kontantinsatsen och hoppas på så sätt visa den bredaste och bästa jämförelsen av alla med banker där du kan låna pengar till din kontantinsats. Vid ett bolån tar banken bostaden som säkerhet för lånet och då får du på så sätt en billigare ränta. Du måste ofta även amortera (betala av) på ett privatlån till kontantinsats betydligt snabbare än ett bolån med bostaden som säkerhet. Du kan inte hitta ett amorteringsfritt (där du inte behöver betala av lånet utan bara betala ränta) privatlån/blancolån till din kontantinsats precis som du inte kan hitta en bolån som du inte måste amortera på sedan dom nya amorteringsreglerna som trädde i kraft 2016.

Enkla topplistan Bolån utan kontantinsats

Låna pengar med medsökande

Låna pengar med medsökande kan ibland vara helt avgörande för att du/ni får låna pengar eller inte. Dessutom kan det göra lånet mycket billigare med lägre ränta i och med att banken som lånar ut pengar till dig tar mindre risk och därför inte behöver ta lika mycket betalt. Så om du/ni har möjlighet till det så kan ni alltså öka chansen att få låna pengar och få billigare ränta genom att prova ansöka tillsammans.

Samla lån innan bostadsköp

Har du många små-lån och krediter som kostar mycket pengar i ränta så bör du samla alla lån och krediter till ett lån innan du köper en bostad. På så sätt kan du få ner dina kostnader och din lånekalkyl ser bättre ut inför ett bolån. Speciellt om du även funderar på att låna pengar till kontantinsatsen.

Bolån utan kontantinsats finns inte i Sverige men däremot kan man prova låna till insatsen med ett vanligt privatlån. Du kan se om det är ett alternativ för dig här ovan i topplistan. Där hittar du direktlänkar direkt in till ansökan och villkor för att du ska få ta ett lån. Sen är det bara ansöka och se om dem godkänner det som ett alternativ för dig.


Kan man låna till kontantinsatsen med ett privatlån?

Svar: Ja det går utmärkt att låna pengar till kontantinsatsen med ett privatlån (även kallat blancolån). Självklart måste du ha förutsättningarna för att få det men det finns inga regler som hindrar dig från det. Du får däremot inte belåna din bostad mer än 85% av bostadens värde och det spelar ingen roll vilken bank du väljer för ingen belånar din bostad med mera. Däremot kan du alltså ta ett lån utan säkerhet till insatsen.

Hur stor är insatsen vid husköp?

Svar: Kontantinsats vid husköp är precis som vid lägenhet/bostadsrätt. Det vill säga minst 15 procent sedan Finansinspektionens krav som trädde i kraft i oktober 2010. Så det är alltså exakt samma regler som gäller för hus, lägenhet och bostadsrätt vad gäller insatsen på minst 15 procent. Sedan är det så att banken kan kräva ännu mer om dom tycker att du borde ha större insats.

Hur stor är insatsen vid köp av lägenhet?

Svar: Det är exakt som med husköp, dvs 15 procent. Och det spelar ingen roll vilken bank du väljer för det är minst 15 procent. Sedan kan det vara större hos vissa banker för att dom tycker det är större risk att låna ut pengar till dig men alltid minst 15 procent.


Vi har skrivit mer om Bolån utan kontantinsats


40 reaktion på “Bolån utan kontantinsats för 2018

 1. Klurifaxen

  Hej!

  Jag och min pojkvän ska köpa en lägenhet för ungefär 2 miljoner och har sparat ihop ungefär 150.000kr tillsammans. Vi behöver alltså runt 150.000kr till utöver bolånet. Är det dumt att säga till banken att man har dessa pengar och få bolånet och sen lånar man 150.000kr med ett privatlån. Alltså så dom inte räknar med kostnaden för kontantinsatsen i kalkylen för bolånet?

  Svara
 2. Eva

  Hej! Får man ta ett privatlån för 15 procent av bostaden? Vill köpa en tvåa med min kille för runt 1500000kr och vi har bara 75000kr.

  Svara
 3. Sara

  Hejsan,

  Tack för en trevlig sida. Vi håller på att planera för att sälja vår lägenhet och köpa hus. Vi tror att vi kommer få ungefär 1milj för våran lägenhet (vi kommer gå ut med 995.000kr enligt mäklaren) och sen kommer vi köpa en villa för ungefär 2 miljoner. Vi kommer ha med oss ungefär 100.000kr till kontantinsats men behöver runt 200.000kr till. Kan man lösa det på något annat sätt än att ta ett privatlån? Någon som vet? Och då menar vi via en bank alltså. Inte spara ihop eller låna av någon man känner för dom alternativen går bort för oss tyvärr.

  Vi skulle vara väldigt tacksamma för svar.

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Sara! Dessvärre hittar ni ingen bank där ni får belåna huset så pass mycket. Då återstår bara privatlån om de andra alternativen du går igenom inte passar er. Hoppas det löser sig!

   Svara
 4. Ledsen

  Alltså är ni helt hundra att det inte går att köpa en lägenhet om man inte har någon kontantinsats?

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Loa! Tyvärr hittar du ingen bank där du kan belåna hela bostaden och vara helt utan kontantinsats. Kontantinsatsen måste minst vara 15 procent av bostadens värde. Ni kan dock i vissa fall även låna till insatsen också men då med ett privatlån där ni alltså inte lämnar bostaden som säkerhet för den delen.

   Svara
 5. Daniel

  Hej

  Vi ska köpa huset av mina föräldrar för 2400 000, banken har beviljat lån på 85%. Handpenningen tänkte jag lösa privat i överenskommelse med föräldrarna, vad kan bankerna säga om det? pantbrevskostnad och lagfart betalas givetvis utöver handpenning.

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Daniel! Tack för din kommentar!

   Dem flesta bankerna har nog inget att säga om det alls i detta fall. Har banken dessutom beviljat lånet redan så är det ju redan i hamn. :)

   Inte för att det förändrar något men antar att du menar kontantinsats och inte handpenning. Handpenning är en typ av förskottsbetalning som ges till säljaren så att den vet att köparen är ärlig i sina avsikter. Kontantinsatsen är däremot den del där du ej kan ta bostaden som säkerhet för lånet. I Sverige 15 procent av bostadens värde.

   Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Daniel! För banken menar du? Har du bara en värdering till banken så ser jag inte att det skulle vara några problem.

   Svara
 6. Jerry

  Hej! Jag och farsan har bestämt att jag ska få köpa hans villa för 2,000000:- som han köpte för 2,600000 då slipper jag kontantinsats om jag har förstått det hela rätt? Plus att jag endast behöver låna 75% av bostaden. Detta måste väl banken gå med på?

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Jerry! Det går tyvärr inte att lämna ett kort svar utifrån bara den informationen så vi råder dig att prata med din bank så hjälper dem er löser dessa frågor direkt.

   Svara
 7. Peter

  Hej

  Har bokat tid med min bank för ett låneköfte, då jag och min sambo letar hus.

  Vi har ingen kontantinsats att lägga men har dock en bostadsrätt utan lån,och jag undrar om det går att ha den som säkerhet istället för att blancolåna kontantinsatsen.
  Bostadsrätten ifråga är givetvis inte den vi bor i nu.

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Peter! Om jag uppfattat det rätt så kommer ni då äga ett hus och en bostadsrätt var av bostadsrätten äger ni till 100%? Att då kunna belåna bostadsrätten för att kunna betala kontantinsatsen på huset borde i så fall inte vara några problem. Självklart beroende på vad huset kostar och vad lägenheten är värd. Och som vanligt med förutsättningen att banken tror ni klarar av att betala lånet. Annars ser jag inga problem. Lycka till med husköpet! =)

   Svara
 8. Emil

  Hej!

  Jag och min sambo stå i planering till att köpa ett hus.!

  Huset är värderat till 3150000 kr. Jag och säljaren har kommit överens om ett köpebelopp på 2700000 kr

  Behöver jag lägga någon kontantinsats då när huset är värderat så pass högt?

  eller vad säger banken när jag presentera detta ?? och kan visa upp värderingen som är gjord idag på (3150000) och som sagt jag och säljaren är överens om beloppet 2700000

  Med vänlig hälsning Emil

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Emil!

   Godkänner banken värderingen så får du belåna bostaden upp till max 85 procent av det. Det vill säga 2677500kr. Alltså måste du i så fall ha en kontantinsats på minst 22500kr.

   Svara
 9. Adam

  Kan man låna till en bil för bara 10.000kr? Ser att många har en begränsning? Jag vill bara låna i 2 månader typ. Spelar ingen roll vad det är för ränta riktigt.

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Adam! I topplistan ovan ser du vart du kan låna 10.000kr genom att titta vilket det lägsta beloppen är hos respektive alternativ.

   Svara
 10. Sara

  Hejsan! Jag är med på en budgivning och behöver 100.000kr till för att vinna budgivningen. Jag har fått okej från banken att ta ett privatlån av annan bank, men vilken ska jag välja? Jag tänker så här: jag vill ha så billigt privatlån som möjligt bara och min vanliga bank har redan givit mig lånelöfte på det jag behöver och deras ränta på privatlån är mycket högre än dom jag jämfört med.

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Sara! Det är såklart helt omöjligt för oss att svara på och vi varken får eller kan ge såna råd. Jämför banker mellan varandra genom en låneförmedlare så du får förslag från flera olika alternativ.

   Svara
 11. Lennart L

  Kom in här då jag och frun sitter vi köksbordet och undrar om det verkligen inte finns någon bank som kan belåna 100% av bostaden?

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Lennart L, nej du kan inte belåna 100% av bostaden i Sverige. Du får låna max 85 procent med bostaden som säkerhet. Men sedan går det att ta ett privatlån till resterande 15 procent. Om banker godkänner det det vill säga.

   Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Johanna, 2% per år ner till 70% av bostadens värde. Sedan 1% per år ner till 50%. Där efter kan du ha amorteringsfritt om du önskar.

   Svara
 12. Karina

  Hej! Stort tack för den här hemsidan eftersom den fått mig att ta steget att köpa en lägenhet och flytta hemifrån och inte spara ihop till kontantinsatsen först som jag trodde man måste göra! Det skulle ha tagit mig 8år! Då skulle jag vara över 30år. Tack tack tack!

  Svara
   1. Kontantinsats

    STORT tack för att ni tagit er tid att skriva Marcus och Karl! Vi på redaktionen blir otroligt glada för era ord.

    Svara
 13. Therese

  Är det stor skillnad på att ansöka med medsökande? Alltså chansen att få låna pengar? Någon som vet?

  Svara
  1. Kontantinsats

   Hej Therese, Då det är en extra säkerhet för långivaren så ökar chansen att få låna pengar och dessutom få billigare ränta då räntan oftast sätts efter just risk.

   Svara
 14. Marcus

  Visste är det för jävligt att man ska behöva skuldsätta sig över huvudet för att kunna köpa en bostad i Stockholm idag. Jag hade aldrig klarat det utan att låna till kontantinsatsen och då hade jag inte kunnat ta det jobbet jag fått. Hur tänker regeringen om det egentligen? Att införa amorteringskrav som gör det ännu svårare. Bra tänkt. Obs ironi.

  Svara
  1. Kontantinsats Inläggsförfattare

   Du har helt rätt. Du kan sluta leta efter en bank som lånar ut 100% med bostaden som säkerhet. Behöver du låna mer än 85% som är max vad man får låna med bostaden som säkerhet så är det privatlån som gäller. Där är det bara din egen ekonomi och val av bank som kan stoppa dig från att låna till insatsen. Kom dock ihåg att försöka ha så mycket av pengarna själv för att öka din chans att få låna pengar till din nya bostad.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i för att kunna skicka * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.